NA SAMITU G20 U INDONEZIJI

Bijela kuća poduzima svaki mogući korak da se izbjegne susret Putina i Bajdena

Američki dužnosnici također navodno poduzimaju mjere da izbjegnu čak i susret u hodniku ili mogućnost da dvojica čelnika budu fotografirani zajedno

Džo Bajden i Vladimir Putin. AP

H. J. I.

19.10.2022

Prema izvještajima, Bijela kuća poduzima "sve moguće korake" kako bi izbjegla izravan susret između predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina na samit G20 u Indoneziji sljedećeg mjeseca, prenosi Guardian.

Američki dužnosnici također navodno poduzimaju mjere da izbjegnu čak i susret u hodniku ili mogućnost da dvojica čelnika budu fotografirani zajedno.


Bajden je prošle sedmice za CNN rekao da se ne planira sastati s ruskim čelnikom na Baliju, ali da će napraviti iznimku ako Putin bude otvoren za razgovor o oslobađanju američke košarkašice Britni Grajner (Brittney Griner) koja je u ruskom zatvoru.

Politico citira više američkih dužnosnika koji su rekli da između Bajdenove administracije i Kremlja nisu uspostavljeni pregovori o oslobađanju američkih zatvorenika u Rusiji, uključujući Grajner.


Dužnosnici su rekli da bi se putevi Bajdena i Putina mogli susresti u nekom trenutku tokom samita u novembru, ali su američki dužnosnici isključili formalni sastanak.

Vilijam Tejlor (William Taylor), bivši američki ambasador u Ukrajini, rekao je:

-  Znamo što predsjednik Bajden misli o predsjedniku Putinu, misli da je ubica, misli da je ratni zločinac. S ubicama i ratnim zločincima se ne susrećete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.