KONRAD ŠIMANSKI

Poljski ministar za evropska pitanja podnio ostavku

Predsjednik Andžej Duda zvanično je prihvatio ostavku

Konrad Šimanski. AP

H. J. I.

13.10.2022

Poljski ministar za evropska pitanja Konrad Šimanski podnio je danas ostavku u jeku krhkih odnosa Vlade u Varšavi sa Evropskom unijom i unutrašnjih tenzija, javlja AP.

Šimanski je novinarima rekao da su pokušajima da se riješe glavne nesuglasice Poljske sa EU stale na put razne prepreke, kako u Poljskoj tako i u Briselu.


Bio na funkciji od 2019. godine

- Mislim da bi novo otvaranje, koje će biti u formi nove osobe, moglo da pomogne. Ubijeđen sam da će moj nasljednik imati isto iskustvo, profesionalizam i posvećenost, i da će nastaviti sa slijedi politiku u skladu sa interesima Poljske u Evropskoj uniji - rekao je Šimanski.

Šimanski, koji je bio na funkciji ministara za evropska pitanja od 2019. godine, rekao je da, iako se "vlade mijenjaju, Poljska je jedna zemlja" i dodao da političke promjene ne bi trebalo da utiču na njene interese i položaj u Evropi.

Odlazak Konrada Šimanskog protumačen je kao slabljenje tima premijera Mateuša Moravjeckog koji pokušava da smiri tenzije unutar Vlade, izazvane energetskom krizom i rastućim troškovima života, navodi AP.


Kritike Brisela

Brisel je kritikovao poljsku desno orijentisanu Vladu najviše zbog nepoštovanja vladavine prava i demokratije, što je dovelo do zamrzavanja fondova EU za oporavak Poljske od pandemije koronavirusa.

Predsjednik Andžej Duda zvanično je prihvatio ostavku Šimanskog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.