ŠOKIRAO BRITANSKU NACIJU

Princ Čarls primio donaciju od porodice bin Ladena vrijednu milion funti

Pozamašnu svotu princu od Velsa osigurali su Bakr bin Laden, patrijarh bogate saudijske porodice, i njegov brat Šafik, polubraća osnivača al-Kaide koji je organizirao terorističke napade na SAD 11. septembra

Princ Čarls: Navodno smatrao kako bi bilo previše neugodno vratiti donaciju braći. Twitter

E. Ć.

31.7.2022

Britanski "The Sunday Times" objavio je šokantnu vijest da je princ Čarls (Charles) prihvatio isplatu od milion funti, odnosno oko 1.2 miliona dolara, od porodice Osame bin Ladena.

Pozamašnu svotu princu od Velsa osigurali su Bakr bin Laden, patrijarh bogate saudijske porodice, i njegov brat Šafik (Shafiq), polubraća osnivača al-Kaide koji je organizirao terorističke napade na SAD 11. septembra.

Sin kraljice Elizabete II sastao se s Bakrom (76) u "Clarence Houseu" u Londonu 30. oktobra 2013., dvije godine nakon što su Osamu bin Ladena u Pakistanu ubile američke specijalne snage. Čarls je prihvatio uzeti njegov novac iako su se tome protivili savjetnici u Clarence Houseu i dobrotvornom fondu "Prince of Wales (PWCF)".

Navodno su neki bliski savjetnici izričito molili princa da vrati sporan novac. Upozoravali su ga kako bi "nacija bila zgrožena kad bi takva vijest dospjela u medije".

- To ne bi bilo dobro ni za koga, da se sazna da je princ primio novac od obitelji počinitelja najgoreg terorističkog napada u historiji. Ako se ime princa pojavi u istom kontekstu s teroristima, šteta će biti nemjerljiva - navodno su govorili saradnici.

Jedan insajder iz palače rekao je kako je postojala velika bojazan da će takva skandalozna isplata potkopati ugled i princa i njegove dobrotvorne organizacije. No, Čarls je navodno smatrao kako bi bilo previše neugodno vratiti donaciju braći.

The Sunday Times piše kako nema naznaka da su Bakr ili Šafik bin Laden sponzorirali ili bili umiješani u terorističke napade. Isti medij navodi kako se do sada nije spominjala povezanost porodice bin Laden s humanitarnim ustanovama princa Čarlsa. Dodaje se da humanitarne organizacije u Velikoj Britaniji nisu dužne otkrivati svoje donatore.








Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.