BIJELA KUĆA

Bajden podržava zahtjev Turske za borbene avione F-16

Za prodaju aviona mu je potrebno odobrenje Kongresa SAD

Džo Bajden. Agencije

H. J. I.

6.7.2022

Portparolka Bijele kuće Karine Žan Pijer (Jean-Pierre) izjavila je da se već nekoliko mjeseci razgovara o prodaji borbenih aviona F-16 Turskoj te da američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) podržava ovaj zahtjev Ankare.

Žan Pijer je na konferenciji za novinare komentarisala kritike pojedinih Demokrata o Bajdenovim pozitivnim izjavama o prodaji F-16 nakon njegovog nedavnog sastanka s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) u Madridu, glavnom gradu Španije.


Na dnevnom redu već neko vrijeme

Istakla je da su razgovori o F-16 bili na dnevnom redu već neko vrijeme.

- Vrlo smo jasni u vezi sa F-16. Razgovaramo o tome već nekoliko mjeseci. Bajden zaista podržava ovaj zahtjev - rekla je Žan Pijer.

Američki predsjednik Džo Bajden je 30. juna na konferenciji za novinare na kraju samita NATO-a u Madridu kazao da Sjedinjene Američke Države trebaju prodati vojne avione F-16 Turskoj, dodajući da za to mogu dobiti odobrenje Kongresa.

Na pitanje da li je obećao predsjedniku Turske prodaju aviona F-16, Bajdenje kazao da Ankari trebaju prodati letjelice.


Odobrenje Kongresa

- Ono što sam rekao (predsjedniku Erdoanu, op. a.) je isto što sam mu rekao i u decembru. Trebamo prodati (Turskoj, op. a.) avione F-16 i da ih istovremeno modernizujemo. Nije u našem interesu da to ne uradimo. Rekao sam im da nisam promijenio stav od decembra. Rekao sam da ih jednostavno trebamo prodati. Ono što mi je potrebno da to mogu da uradim je odobrenje Kongresa. Mislim da ćemo dobiti ovo odobrenje - rekao je tada američki predsjednik.

Danas je grupa članova u Predstavničkom domu SAD-a kritizirala ovu podršku u pismu koje su poslali predsjedniku Bajdenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.