POSEBNA CEREMONIJA

Stanovnicima Hersona izdani prvi ruski pasoši

Prema službenoj agenciji TASS, 23 stanovnika HersonA su dobila ruski pasoš u sklopu "pojednostavljene procedure" omogućene zahvaljujući ukazu koji je krajem maja potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin

Datum izdavanja prvih pasoša se poklopio sa uskim državnim praznikom. Agencije

H. J. I.

11.6.2022

Rusija je uručila svoje prve pasoše stanovnicima Hersona, grada na jugu Ukrajine koji su okupirale ruske trupe, izvijestile su ruske novinske agencije.


Pasoš dobila 23 stanovnika

Prema službenoj agenciji TASS, 23 stanovnika Hersona na posebnoj su ceremoniji dobila ruski pasoš u sklopu "pojednostavljene procedure" omogućene zahvaljujući ukazu koji je krajem maja potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Svi naši stanovnici Hersona žele što prije dobiti pasoš i rusko državljanstvo - rekao je nakon ceremonije uručenja pasoša Vladimir Saldo, šef proruske administracije regije, prenosi TASS.

Povod je ruski državni praznik

Proruske vlasti u Hersonu su kazale kako su datum izdavanja prvih ruskih pasoša odabrale tako da se poklopi s obilježavanjem ruskoga državnog praznika Dana Rusije, 12. juna. Na taj dan Rusi slave proglašenje nezavisnosti zemlje.

Oblast Hersona ruska je vojska gotovo u potpunosti osvojila na početku svoje ofanzive pokrenute 24. februara. Uredba što ju je Kremlj potpisao krajem maja, kojom se proruske lokalne vlasti ovlašćuju za izdavanje pasoša stanovnicima, odnosila se i na regiju Zaporožje koju dijelom kontrolira Moskva.

Ukrajina je osudila donošenje i uspostavu ove posebne procedure osudivši i "flagrantno kršenje" njenog teritorijalnog integriteta.

- Ukaz ruskog predsjednika je pravno ništavan i neće imati nikakvih posljedica na ukrajinsko državljanstvo stanovnika toga područja koje je Rusija privremeno okupirala - stoji u objavi ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.