OKONČANA POTJERA

Uhvaćen bjegunac Kejsi Vajt, stradala policajka koja mu je pomogla

Viki Vajt je bila uzorna službenica koja je do sada bila "uzorna zaposlenica" i "najpouzdanija zatvorska čuvarica"

Kejsi i Viki Vajt. Twitter

E. Ć.

10.5.2022

Policija američke savezne države Indiane jučer je uhvatila Kejsija Vajta (Casey White), opasnog zatvorenika koji je 29. aprila pobjegao iz zatvora. 

To je medijima saopćio šerif Rik Singlton (Rick Singleton), zadužen za koordiniranje potrage za bjeguncima. Vajtu je navodno pomogla zatvorska policajka Viki Vajt (Vicky), je ranjena tokom uhićenja. Naime, došlo je do potjere u okolici Evansvila. Vajt je vozio, dok je Viki bila na suvozačevom sjedištu. Tokom potjere su doživjeli nesreću, nakon koje se Kejsi Vajt predao, dok je Viki prevezena u bolnicu. 

Ona je prevezena u bolnicu, ali je kasnije objavljeno da je podlegla zadobivenim povredama. Inače, Viki Vajt je bila uzorna javna službenica sve dok nije upoznala Kejsija Vajta. Iako imaju isto prezime, njih dvoje nisu u srodstvu, navode američki mediji.

Kako je kazao šerif Singlton, policija je neutralizirala iznimno opasnu osobu. On je ranije istakao kako je bijeg bio pomno pripreman. 


Viki Vajt je 29. aprila s nevjerovatnom lakoćom odvela Kejsija iz zatvora, gdje je služio 75-godišnju kaznu. Ona je bila uzorna službenica koja je bila zadužena za nadzor transfera zatvorenika.

Nju su nadzorne kamere snimile kako prati velikog tetoviranog zatvorenika, kojem su ruke i noge u lancima, pomaže mu da uđe u policijsko vozilo i odvozi ga pod lažnom izlikom da ga vodi na sud na psihijatrijsko vještačenje.

Kako ju je opisao šerif Singlton, Viki Vajt,"uzorna zaposlenica" i "najpouzdanija zatvorska čuvarica", osigurala je zatim zamjenski automobil koji je ih je čekao na parkiralištu obližnjeg trgovinskog centra.

Taj automobil, koji je kupila pod lažnim imenom, pronađen je poslije u azilu za životinje u Tenesiju. Viki je potom s računa podigla oko 90.000 dolara koji su joj ostali od prodaje kuće.

Inače, vlasti savezne države Indiane su nudile nagradu od 25.000 dolara za bilo kakvu nagradu o njima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.