NAKON POBJEDE

Pobjednički govor Makrona ispred Ajfelovog tornja: Znam šta vam dugujem, ja sam predsjednik svih

Želim osigurati konkretne projekte za sve i želim da Francuska postane velika ekološka nacija, rekao je Makron

Emanuel Makron. Screenshot

E. T.

24.4.2022

Emanuel Makron se obraća građanima Francuske ispred Ajfelovog tornja u Parizu. 

- Hvala vam! Nakon pet godina u kojima su se izmjenjivala sretna i teška vremena, također i u kojima je došlo do iznimne krize, na današnji dan većina nas je izabrala vjerovati mi i dati mi u ruke novi mandat da predsjedam našom republikom idućih pet godina. Svako među nama morat će se angažirati - rekao je na početku Macron.

- Nisam više kandidat jednog tabora, nego sam predsjednik svih. Znam da su mnogi Francuzi glasali za mene kako bi blokirali krajnju desnicu. Želim im zahvaliti i reći da me njihov glas obavezuje. Znam što vam dugujem. Želim osigurati konkretne projekte za sve i želim da Francuska postane velika ekološka nacija - rekao je Makron. 

Svoje pristalice je zamolio da ne zviđžde marin Le Pen. 

- Rat u Ukrajini je podsjetnik da prolazimo kroz tragična vremena u kojima se Francusku mora čuti. Zemlja je puna podjela i sumnji. Francuski glas se mora čuti i moramo poslati jasnu poruku gdje smo. Moramo biti obazrivi i poštovati podjele i sumnje koje postoje u našoj zemlji i moramo se pobrinuti da niko ne bude ostavljen sa strane. Zajedno moramo raditi na jedinstvu koje je jedini način da se izborimo sa izazovima u Francuskoj koji će biti historijski i moramo ispisati tu priču za generacije koje dolaze - rekao je predsjendik Francuske. 

Obraćanje je završio porukom o viziji Francuske i svom radu u narednih pet godina.

- Narednih pet godina neće biti nastavak onog što smo radili u proteklih pet nego će biti novi put za sve nas posebno za našu omladinu. Svaki od nas će morati biti odgovoran, posvećen, jer svaki od nas vrijedi kada nije pojedinac, to je ono što francuski narod ima kao snagu koju snažno volim i poštujem i zbog čega sam počastvovan da služim još jednom. Živjela Republika! Živjela Francuska - rekao je Makron. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.