VELIKA BRITANIJA

Njeno prvo pojavljivanje na velikom događaju ove godine: Kraljica Elizabeta prisustvuje komemoraciji za princa Filipa

Princ Filip preminuo je prošle godine u 99. godini, a današnja služba slavi njegovu javnu službu i "dug život proživljen u potpunosti"

Kraljica Elizabeta na komemoraciji. BBC

N. Aj. / BBC

29.3.2022

Britanska kraljica Elizabeta II (Elizabeth) prisustvuje službi zahvalnosti za vojvodu od Edinburga prica Filipa (Phillipe) u Vestminsterskoj opatiji.

Princ Filip preminuo je prošle godine u 99. godini, a današnja služba slavi njegovu javnu službu i "dug život proživljen u potpunosti".

Predstavnici njegovih dobrotvornih organizacija, uključujući nagradu vojvode od Edinburga, prisustvuju, kao i članovi evropskih kraljevskih porodica.

To je prvi veliki ovogodišnji događaj kojem je prisustvovala 95-godišnja kraljica. Ona je otputovala na službu iz palače Vindsor s vojvodom od Jorka. Ovo je ujedno i prvo javno pojavljivanje princa Endrua (Andrew) nakon rješavanja građanskog slučaja seksualnog napada u SAD.

Prisutni brojni članovi kraljevske porodice. Agencije

Kraljica je imala problema sa mobilnošću i morala je da se povuče iz Commonwealth službe ranije ovog mjeseca. Također je bila pozitivna na Covid u februaru.

Uvedene su posebne mjere za njenu udobnost, uključujući ograničavanje službe na 45 minuta.

Ostali stariji članovi kraljevske porodice, uključujući princa Čarlsa i Kamilu (Camilla), te princa Vilijama (William) i Kejt (Kate), prisustvuju službi zahvalnosti.

Ali princ Heri (Harry), koji je bio u pravnom sporu oko obezbeđenja, nije doputavao iz Kalifornije, gdje živi.

Među ostalim gostima su premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) i drugi politički lideri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.