RUSKI PARTNERI

Kuba: Zauzimamo se za ozbiljno, konstruktivno i realno diplomatsko rješenje sadašnje krize u Evropi

Moskva je opravdavala ofanzivu na Ukrajinu rekavši da govornike ruskog jezika na istoku Ukrajine želi zaštititi od "genocida" i spriječiti da ta zemlja ne uđe u NATO

Kuba je još prije početka ruske invazije na Ukrajinu pozivala SAD i NATO da odgovore na "opravdane zahtjeve za sigurnosna jamstva" Rusije. Agencije

E. T. / Hina

27.2.2022

Kubanska vlada, tradicionalni saveznik Rusije, zauzela se za "ozbiljno, konstruktivno i realno" diplomatsko rješenje sukoba u Ukrajini, kritizirajući usput rezoluciju UN-ova Vijeću sigurnosti.

"Zauzimamo se za ozbiljno, konstruktivno i realno diplomatsko rješenje sadašnje krize u Evropi mirnim putem koji će jamčiti sigurnost i suverenost svih te mir, stabilnost, regionalnu i međunarodnu sigurnost", priopćila je vlada u Havani.

Nacrt koji su predložile Sjedinjene Države, "nije zamišljen kao istinski doprinos traženju rješenja za sadašnju krizu", ocijenila je kubanska vlada. Riječ je "naprotiv, o neuravnoteženom tekstu koji ne vodi računa o legitimnoj zabrinutosti svih strana" i "koji ne priznaje odgovornost onih koji su poticali i vodili agresivne akcije što su ubrzale eskalaciju ovog sukoba", dodaje se u tekstu.

Moskva je opravdavala ofanzivu na Ukrajinu rekavši da govornike ruskog jezika na istoku Ukrajine želi zaštititi od "genocida" i spriječiti da ta zemlja ne uđe u NATO. Kubanska vlada usto žali zbog "gubitka života nedužnih civila u Ukrajini" i ističe da će se u ime UN-ove Povelje "uvijek protiviti uporabi prijetnje silom prema bilo kojoj zemlji".

Kuba je još prije početka ruske invazije na Ukrajinu pozivala SAD i NATO da odgovore na "opravdane zahtjeve za sigurnosna jamstva" Rusije, ocijenivši da potonja ima "pravo na obranu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.