GRAĐANI BJEŽE IZ ZEMLJE

Madurovi predstavnici i venecuelanska opozicija nastavljaju pregovore u Meksiku

pozicija je bojkotovala predsjedničke izbore 2018. godine na kojima je Maduro reizabran

Maduro: Reizabran 2018.. Agencije

Ad. A. / Fena

3.9.2021

Pregovarači s obje strane političke podjele u Venecueli boravit će u Meksiku kako bi započeli drugu rundu razgovora čiji je cilj ublažiti dugotrajnu krizu nekada prosperitetne zemlje zbog koje su milioni stanovnika morali pobjeći.

Predstavnici kontraverznog socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura i opozicije njegove vlade sastat će se danas popodne, nakon što je prošlog mjeseca u glavnom gradu Meksika održana prva runda pregovora, javlja Rojters.

Opozicija je bojkotovala predsjedničke izbore 2018. godine na kojima je Maduro reizabran, kao i parlamentarne izbore prošle godine, koje Madurovi protivnici također smatraju namještenim.

Jorge Rodriguez, predsjednik kongresa Venezuele i šef Madurovog pregovaračkog tima, u utorak je najavio nastavak razgovora.

Za razliku od neuspjelih razgovora u proteklim godinama, pregovori u Meksiku sada imaju formalnu podršku Nizozemske, Rusije, Bolivije i Turske, kao i Norveške koja je također učestvovala u pregovorima koji su održani u augustu.

Madurova vlada zatražila je ukidanje finansijskih sankcija koje su SAD i Evropa uvele Venezueli, uključujući one koje se primjenjuju na državnu naftnu kompaniju PDVSA, optuženu da je uzrokovala još veću ekonomsku krize u zemlji.

Maduro posebno želi vratiti 31 tonu venecuelskih zlatnih poluga koje se drže u Britaniji otkad je London priznao opozicionog čelnika Juana Guaida za privremenog predsjednika nakon izbora 2018. godine.

Dužnosnici u administraciji američkog predsjednika Džoa Bajdena izrazili su mogućnost za ponovno razmatranje sankcija prema Venezueli naslijeđenih od prethodne uprave, ali će sačekati ishod razgovora u Meksiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.