POSTIGNUT DOGOVOR

Zemlje G20 podržavaju globalnu poresku reformu

Oko 130 zemalja već je podržalo plan, uz posredovanje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj sa sjedištem u Parizu

Njemački ministar financija Olaf Šolc dao je komentare na marginama sastanka G20 u Veneciji. Agencije

Deutsche Welle

10.7.2021

Članice G20 postigle su dogovor kojim bi se velike kompanije pravednije oporezovale, rekao je njemački ministar finansija Olaf Šolc (Scholz).

Komentari su uslijedili usred razgovora ministara finansija najvećih svjetskih ekonomija u Veneciji.

- Danas vidimo da će sve zemlje koje se ovdje okupe podržati ovaj međunarodni proces u pronalaženju načina za minimalno oporezivanje - rekao je Šolc novinarima tokom sastanka ministra finansija G20 u Veneciji.

Njemački ministar financija dodao je da će se sada, kada su članovi G20 na brodu, fokus usmjeriti na to kako mjere primijeniti kako bi mogle stupiti na snagu do trenutnog roka 2023. godine.

- To je vrlo, vrlo malo vremena - rekao je Šolc, ali napomenuo je da je postignut veliki napredak.

Američka ministrica finansija Dženet (Janet Yellen) rekla je da, iako će Vašington pokušati riješiti zabrinutost nekih nevoljnih zemalja, "nije neophodno da svaka zemlja bude na brodu."

- Ovaj sporazum sadrži svojevrsni mehanizam izvršenja koji se može koristiti kako bi se osiguralo da zemlje koje su zaostale nisu u mogućnosti da podrivaju, da koriste poreske oaze koje podrivaju djelovanje ovog globalnog sporazuma - rekla je.

Sjedinjene Države predložile su minimalni porez na dobit od 15 posto kako bi se zaustavile porezne oaze koje se natječu za privlačenje velikih kompanija.

Oko 130 zemalja već je podržalo plan, uz posredovanje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj sa sjedištem u Parizu (OECD). Minimalna stopa od 15 posto uticala bi na manje od 10.000 € multinacionalnih kompanija, onih s godišnjim prometom većim od 750 miliona (890 miliona USD).

Očekuje se da će članice G20 - koje čine najveće svjetske ekonomije - imati najviše koristi od planirane porezne reforme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.