IZBORI U SAD

Trumpov glavni rival dobio veliko pojačanje: Obama se priključio Bidenovoj kampanji!

List „The Times“ navodi da je Obama za vrlo kratko vrijeme prikupio više od četiri miliona dolara i to od više od 120.000 pojedinačnih donatora.

Trump: Snažan na domaćem terenu. Arhiv

Avaz.ba

23.6.2020

Glavni rival američkog predsjednika Donalna Trumpa na predsjedničkim izborima Joe Biden dobio je veliko pojačanje u kampanji, javljaju američki mediji. Naime, Bidenu se u prikupljanju novca za kamapnju, priključio Barack Obama, bivši američki predsjednik i još uvijek najpopularniji demokratske političar u SAD. 

List „The Times“ navodi da je Obama za vrlo kratko vrijeme prikupio više od četiri miliona dolara i to od više od 120.000 pojedinačnih donatora. To je njegov prvi veliki doprinos Bidenovoj kampanji koji se, nakon potpredsjedničkog mandata sa Bilom Clintonom, želi vratiti u Bijelu kuću, ali kao predsjednik. No, to će biti izuzetno teško obzirom da političku poziciju Trumpa čija popularnost na domaćem terenu je još uvijek neupitna.

Međutim, aktivniji ulazak Obame u borbu dva vremešna kandidata Trumpa i Bidena može biti vrlo značajan razvoj situacije, posebno za demokrate koji su dugo vremena oslabljeni. Serija demonstracija širom SAD zbog rasizma dodatnu su pojačali utjecaj Obame koji je bio prvi i jedini afroamerički predsjednik.

Obama je inače Bidena podržao još u aprilu, ali to nije pretjerano snažno isticao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.