STAVOVI

Lik Montanje: Koronavirus je djelo ljudskih ruku, oteo se kontroli

Sve je krenulo od poznatog virusa kod slijepih miševa, na kojem se interveniralo da bi se "humanizovao"

Lik Montanje. Novosti

Avaz.ba

27.4.2020

Francuski dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Lik Montanje ocijenio je da je koronavirus djelo ljudskih ruku i rezultat greške kada su naučnici tragali za vakcinom protiv AIDS-a. 

- Sve je krenulo od poznatog virusa kod slijepih miševa, na kojem se interveniralo da bi se "humanizovao". U tom trenutku se, vjerovatno, dogodila ili greška ili je sve procurilo iz laboratorija. Dobili su nešto što je suprotno od onoga što su tražili - istakao je za Montanje "Večernje novosti".

Francuski naučnik, koji se proslavio pronalaženjem virusa AIDS-a, rekao je da ne zna za čime su tragali naučnici kada je došlo do greške, dodavši da su, možda, tražili vakcinu, ali ne protiv korone, već protiv AIDS-a.



Lik Montanje. Novosti

On je naveo da ekipa iz Vuhana odavno radi na tom problemu i imaju veliko poznavanje koronavirusa, ali da to ne znači da su to obavezno oni učinili.

- Mogao je to uraditi i neko drugi. Kinezi na isti način optužuju Amerikance, kao što ovi optužuju njih. Uostalom, poznato je da je postojala veoma značajna kinesko-američka saradnja i da je američki Institut za zdravlje dao kredit laboratoriju u Vuhanu u visini od 3,7 miliona dolara. To potvrđuje da je postojala tijesna ekonomska i naučna saradnja. Amerikanci bi trebalo da su u toku šta se događalo. Ali, nisam istražitelj. Nikoga ne optužujem. Želim samo da iznesem činjenice i objasnim ovaj izuzetan fenomen - rekao je on. 

Montanje je istakao da koronavirus ubrzano mutira i procijenio da bi uskoro sam sebe mogao uništiti. On je naveo da to pokazuje, između ostalog, razvoj epidemije u SAD, gdje slabi djelovanje koronavirusa.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.