ISTRAGA

Njemački državni vrh hakirao mladić: Bio je ljut na političare

Osumnjičeni izjavio da nije bio svjestan razmjera posljedica svojih postupaka

Nijemac pritvoren zbog krađe podataka velikih razmjera. Arhiv

Kurir.rs

8.1.2019

.

- Tokom ispitivanja optuženi je izjavio da je djelovao samostalno prilikom špijuniranja podataka i neovlaštenog objavljivanja podataka - navodi se u saopćenju BKA i dodaje da "dosadašnja istraga nije otkrila dokaze o učešću treće strane".

U vezi s njegovim motivom, optuženi je izjavio da je djelovao tako jer su mu smetale izjave političara, novinara i javnih ličnosti (obuhvaćenih napadom) - stoji u saopćenju.

Njemački magazin "Spiegel" objavio je na sajtu da je danas uhapšeni 20-godišnjak, osumnjičen za jednu od najvećih krađa podataka u historiji Njemačke, koja je pogodila stotine tamošnjih političara, priznao krivicu. Navodi se da je istražitelj koji se bavi njegovim slučajem rekao da je osumnjičeni izjavio da nije bio svjestan razmjera posljedica svojih postupaka i da za sada ništa ne ukazuje na bilo kakve veze sa stranim sigurnosnim službama.

Navodi se da je BKA objavila da je pretražen stan osumnjičenog mladića iz pokrajine Hesen u srednjoj Njemačkoj. Nije saopćeno više detalja, ali je za kasnije tokom dana planirana konferencija za medije. 

Podsjećamo, ovim curenjem podataka bilo je zahvaćeno skoro 1.000 ljudi. U većini slučajeva objavljene su osnovne informacije o tome kako kontaktirati s tim ljudima, ali u oko 60 slučajeva procurilo je više ličnih podataka. 

Među pogođenima napadom ima poznatih glumaca, poput Tila Švajgera (Til Schweiger), ali i podosta političara: tu su njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier), kancelarka Angela Merkel, ali objavljeni su i podaci poslanika svih stranaka u Bundestagu, osim desničarske Alternative za Njemačku (AfD).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.