SAD

Bijelci sve više uz Demokratsku stranku

S. N.

9.11.2018

U proteklim srednjoročnim ("midterm") izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Demokratska stranka ne samo da je osvojila značajno više glasova od republikanaca već je i zadobila nove birače među bijelcima.

"Brookings Institute", utjecajna nevladina organizacija, objavila je analizu u kojoj se pokazuje sve jači trend naklonosti bijele populacije prema demokratima.

"Brookings", međutim, ističe da ovaj dio američke populacije i dalje ostaje uglavnom naklonjen republikancima, ali i da je u odnosu na 2016., ove godine 20 posto onih koji su tada glasali za republikance, sada svoje povjerenje poklonilo demokratima. S druge strane, 10 posto demokratskih birača od prije dvije godine okrenulo se republikancima.

Nadalje, trendovi idu naruku demokratima jer imaju čvrstu podršku među crncima, Latinoamerikancima i Azijatima.

- Ta populacija sve je brojnija u SAD, dok bjelačka i dalje bilježi trend određene depopulacije. No, nebijelci slabije izlaze na izbore - navodi se u analizi.

Dodaje se i da u odnosu na 2016. demokrati ove godine imaju bitno više Azijata na svojoj strani. Tada ih je bilo 38 posto, a ovog puta za Demokratsku stranku glasalo ih je čak 54 posto. Latinoamerikanci su s 38 2016. porasli na 40 posto, dok je broj crnaca isti. Njih 81 posto stabilno glasa za ovu partiju.

Institut dalje analizira strukturu bijelih demokratskih birača i ističe da su žene, posebno one obrazovanije, sklonije demokratima. Muškarci, pak, bliži su republikancima i rjeđe mijenjaju svoje partijsko opredjeljenje. Mlađe bijele osobe, bez obzira na spol, uglavnom su demokratske orijentacije.

Ipak, bjelačka podrška republikancima stabilno se topi. Za ovu stranku to je zvono za uzbunu, posebno što je taj trend izražen u državama koje nose prevagu. Mičigen, Viskonsin, Mizuri i Ohajo savezne su države gdje pada popularnost republikanaca. U nekima od njih, poput Viskonsina, najmanje 20 posto bijelaca promijenilo je stranački dres.

Republikancima za utjehu ostaje snažna podrška u Teksasu, mada i ona dolazi pod upitnik, te blagi porast podrške na Floridi, u Nevadi i Džordžiji.

- Za državu u cjelini, ali i savezne države koje su nosile prevagu i u ovim srednjoročnim izborima, pad podrške republikancima među bijelcima, posebno radnicima muškog spola, te rast popularnosti demokrata među bijelkinjama s diplomom, već su snažna suprotnost situaciji iz 2016. i rezultatima tadašnjih izbora. Rasne manjine i dalje ostaju od suštinskog značaja za demokrate, posebno kako se biračko tijelo sve više raslojava, ključna stranačka pomjeranja među bijelim biračima postat će sve bitnija - navodi "Brookings".

Ovaj institut prenosi i procjenu da će bijelci postati manjina u SAD već 2045. godine. Precizira se da će oni i dalje biti najbrojniji, ali će ih biti manje od polovine ukupnog stanovništva SAD. Preciznije, bit će ih 49,7 posto. Latinoamerikanaca će biti 24,6, a crnaca 13,1 posto od ukupnog stanovništva SAD. Trend pada učešća bijelaca u ukupnom stanovništvu SAD nastavit će se, zaključuje "Brookings".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.