SVIJET

Barnije: Sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU nadohvat ruke

Barnije je naglasio da Velika Britanija mora prihvatiti moguće provođenje kontrole trgovine između Sjeverne Irske i ostatka britanskog otoka

Mišel Barnije. Wikipedia

Srna

10.10.2018

Sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU bit će sljedeće sedmice nadohvat ruke, izjavio je glavni pregovarač Unije za Brexit Mišel Barnije (Michel Barnier). 

On je tokom govora pred liderima poslovnog sektora u Evropskom parlamentu u Briselu rekao da će sporazum nadohvat ruke biti u srijedu, 17. oktobra, ukoliko strane uspiju sada da završe pregovore.

Barnije je naglasio da Velika Britanija mora prihvatiti moguće provođenje kontrole trgovine između Sjeverne Irske i ostatka britanskog otoka.

Lideri EU sastat će se 17. oktobra u Briselu, u nadi da će postići sporazum o Brexitu, za koji Barnije tvrdi da je 80-85 posto spreman, ali da ostaju neke prepreke, kao što je pitanje kako da nova kopnena granica EU i Velike Britanije sa Sjevernom Irskom ne izazove sukobe u britanskoj pokrajini.

Barnije je dodao da će Brexit prouzrokovati potrebu za carinama, PDV-om i provjerama poštovanja standarda EU između Irske i Sjeverne Irske, u slučaju da se pokrene "rezervni plan", jer trgovinski sporazum Unije i Velike Britanije nije dovoljan da osigura da kopnena granica ne bude stroga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.