ZLOČINI

U Evropi u proteklih godinu i po ubijeno četvero novinara

Portal Politico prenosi kako je Marinova izvještavala o istrazi koja je uključivala korupciju oko EU fondova

Ilustracija

Index.hr

8.10.2018

Viktorija Marinova (Victoria), 30-godišnja novinarka iz Bugarske, pronađena je mrtva ovog vikenda u parku u Ruseu, gradu koji se nalazi na sjeveru zemlje.     

Bugarsko državno tužilaštvo je navelo kako je ona silovana, pretučena, a zatim zadavljena. Tako je bila brutalno pretučena da joj je lice bilo neprepoznatljivo.  

Portal Politico prenosi kako je Marinova izvještavala o istrazi koja je uključivala korupciju oko EU fondova. 

S druge strane, Međunarodna federacija novinara zgrožena je i šokirana ovim brutalnim ubistvom. Kako su objavili, ova mlada Bugarka je četvrta novinarka ubijena na prostoru Evropske unije od 2017. godine do danas.    

Proteklih godina ubijeni su Kim Val (Kim Wall) u Danskoj, Dafne Karuana Galicija (Daphne Caruana Galizia) na Malti te Jan Kučijak (Jan Kuciak) u Slovačkoj.

Kim Val je posljednji put viđena živa 10. avgusta prošle godine, kada je otišla na podmornicu napraviti priču o izumitelju Piteru Madsenu (Peter Madsen). Nekoliko sati kasnije podmornica je "potonula", Madsen je spašen, dok je ona nestala.      

Njeno je tijelo nađeno 11 dana nakon nestanka bez ruku, nogu i glave, gdje je istraga zaključila da su namjerno odrezani.   

Nakon višemjesečne trakavice oko ubistva, Madsen je u aprilu ove godine proglašen krivim i osuđen na doživotnu kaznu zatvora.   

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.