SVIJET

Američki kongres odao počast Mekejnu, Tramp se nije pojavio

"Generacijski vođa"

AFP

Index.hr

31.8.2018

Snažno podijeljeni američki Kongres danas je odao počast senatoru Džonu Mekejnu (Johnu McCainu), sjećajući ga se kao ustrajnog borca za svoje ideale, koji nikad nije izgubio smisao za humor i sposobnost nadahnjivanja drugih.

Vođe obiju stranaka okupili su se u rotundi Kapitola u petak, trećega od pet planiranih dana komemoriranja u Arizoni i Vašingtonu, kako bi odali počast Mekejnu, junaku vijetnamskog rata i republikanskom predsjedničkom kandidatu u dva navrata. 

Predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) nije sudjelovao u ceremoniji, zbog razmimoilaženja i sukoba s Mekejnom.

Također, Tramp će propustiti subotnju misu u vašingtonskoj nacionalnoj katedrali, na kojoj će bivši predsjednik Barak Obama (Barack), koji je pobijedio Mekejna na izborima 2008., kao i bivši predsjednik Džordž  Buš (George Bush), koji je pobijedio Mekejna na republikanskim predizborima, odati počast Mekejnu. 

"Generacijski vođa"

Vođa republikanaca u senatu Mitč Mekonel (Mitch McConnel), koji se često sukobljavao s Mekejnom oko pitanja reforme načina finansiranja kampanje i Obaminog zakona o zdravstvenom osiguranju, nazvao je Mekejna "generacijskim vođom" u Senatu. 

Mekejn se strastveno borio za svoju viziju općeg dobra, a "ovisno o pitanju, bio bi čvrsti saveznik ili najuporniji protivnik", rekao je Mekonel. 

Predsjednik je Zastupničkog doma Pol Rajan (Paul Ryan) rekao kako je ponekad znao osjetiti  Mekejnovu "izrazitu vrstu iskrenosti".

On je jedna od najhrabrijih duša koje je naša zemlja ikada stvorila - rekao je Rajan. 

Potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) je opisao Mekejna "američkog domoljuba". Pens je rekao kako ga je Tramp zamolio da tamo dođe i oda počast.

Nakon ceremonije, javnost će proći kroz rotundu, kako bi odali počast Mekejnu.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.