GLOBUS

Preokret u politici SPD, Šulc spreman na pregovore o novoj vladi Njemačke

Avaz.ba

24.11.2017

Lider njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) Martin Šulc (Schulz) izjavio je da će se njegova stranka pridružiti pregovorima o formiranju nove vlade, što predstavlja preokret nakon izbora.

Šulc je tako nagovijestio mogućnost okončanja političkog ćorsokaka u zemlji nakon septembarskih izbora.

Šulc je novinarima u Berlinu rekao da su socijaldemokrate sada spremne da se sastanu sa drugim strankama, ali je naglasio da pregovori "neće automatski krenuti u nekom posebnom pravcu". 

"Ako pregovori znače da učestvujemo u formiranju vlade, u kakvom god obliku ili sastavu, onda će članovi naše partije o tome najprije glasati", rekao je Šulc, prenosi B92.

Ovaj potez znači preokret u stavu Šulca, koji je nakon proglašenja izbornih rezultata isključio mogućnost bilo kakvog učešća u budućoj vladi nakon što je pretrpio poraz od konzervativnog bloka kancelarke Angele Merkel 24. septembra.  

Šulc je danas rekao i da će njegova stranka preispitati svoj stav nakon sastanka sa predsjednikom Njemačke Frank-Valterom Štajnmajerom (Frank-Walter Steinmeier), koji je zakazan za četvrtak, dodavši da će njegova partija "naravno" prihvatiti Štajnamajerov poziv.

Takođe je naveo da će pregovori vjerovatno trajati više sedmica, dok bi glasanje partijskih članova, ukoliko bude potrebno, moglo da još više odloži formiranje nove vlade.  

Merkel, čiji su pregovori o formiranju koalicije sa strankom Zelenih, koja naginje ka ljevici, i Strankom slobodnih demokrata, koji se zalažu za poslovanje, propali prošlog vikenda, uvijek je nagovještavala da je otvorena za pregovore sa SPD, napominje američka agencija.

Rojters zaključuje da su socijaldemokrate poklekle pod pritiskom širom političkog spektra da pomognu u formiranju nove vlade, ali su i najavile da će članovi te partije imati poslednju reč u pogledu bilo kakvog dogovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.