GLOBUS

Flin za 15 miliona dolara planirao nasilno izručenje Gulena Turskoj

Radio Slobodna Evropa

10.11.2017

Specijalni američki istražitelj Robert Muler (Mueller) utvrđuje da li je prvi savjetnik predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump), Majkl Flin (Michael Flynn), bio involviran u navodni plan da uhapsi imama Fetulaha Gulena (Fethullah) i izruči ga Turskoj, piše "The Wall Street Journal".

Prema tom planu, Flin, koji je bio Trampov savjetnik samo 24 dana, i njegov sin trebalo je da dobiju 15 miliona dolara za nasilno odvođenje Gulena iz njegovog doma u SAD i izručenje turskoj vladi, kazali su za ovaj list izvori bliski istrazi.

Navodni plan privukao je pažnju tokom šire Mulerove istrage mogućeg ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i eventualnog dosluha s Trampovim izbornim štabom.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) optužio je Gulena za podsticanje neuspjelog puča u julu prošle godine i tražio njegovo izručenje da bi mu se sudilo.

Portparol Mulerovog tima nije želio da komentariše komentar "The Wall Street Journala".

Flin je ključna figura u Mulerovoj istrazi zbog razgovora s tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu Sergejom Kisljakom prošle godine, kao i zbog čekanja do marta da se retroaktivno registruje kod Ministarstva pravde kao strani agent za poslovanje s turskim biznismenom.

"The Wall Street Journal" je objavio da je FBI razgovarao s najmanje četvero osoba o sastanku Flina i predstavnika turske vlade u decembru u Njujorku na kojem je razgovarano o uklanjanju Gulena.

Istovremeno, oni su razgovarali i o oslobađanju tursko-iranskog trgovca zlatom Rezom Zarabom koji se nalazi u američkom zatvoru po optužbi da je pomogao Iranu da izbjegne sankcije zvaničnog Vašingtona, javio je NBC.

Reuters je objavio 26. oktobra da je jedan od Flinovih saradnika, bivši šef CIA-e Džejms Vulsi (James Woolsey), dogovorio sa dvojicom turskih biznismena sumu od 10 miliona dolara u cilju pomoći da se Gulen diskredituje u vrijeme dok je Vulsi bio savjetnik u Trampovom izbornom timu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.