Nastavak akcije "Boss"
Uhapšena starica koja je bila član kriminalne grupe
FOTO: Avaz
Uhapšena starica koja je bila član kriminalne grupe

Nastavljajući rad na predmetu kodnog naziva „Bos“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su lišili slobode H.B. (1950.), zbog sumnje da je oštetila budžet BiH u milionskim iznosima kršeći zakonske propise pri uvozu robe i tekstila iz Mađarske i Italije.

Šezdesetdvogodišnja H.B. iz Doboja, sa boravištem u Mađarskoj, gdje je obnašala funkciju direktorice jedne firme, konkretno se sumnjiči da je kao član organizirane kriminalne skupine, sudjelovala u uvozu tekstilne i druge robe iz Mađarske i Italije, za koju je preko svojih pravnih subjekata registrovanih u Mađarskoj sačinjavala fiktivne fakture, i popunjavala ih netačnim sadržajima o vrijednosti i količini robe koja se uvozi, te na taj način omogućila pravnim subjektima zahvaćenim kroz navedenu operativnu akciju da stiču uslove za niže uvozne dadžbine, čime su oštetili prihode BiH u milionskim iznosima.

Također, tokom jučerašnjeg dana, po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH, policijski službenici SIPA-e su privremeno oduzeli financijsko-poslovnu dokumentaciju i predmete koje su pronašli pretresima dviju lokacije na području Sarajeva i Doboj.

 

H.B. će danas uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predata Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje, dok policijski službenici SIPA-e nastavljaju sa pretresima na još jednoj lokaciji.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala