Potpisali sporazum sa Tužilaštvom
Tabaković i Hodžić priznali krijumčarenje cigareta
FOTO: Arhiva
Tabaković i Hodžić priznali krijumčarenje cigareta

 

Sporazum o priznanju krivice su s tužiocem Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH sklopili optuženi Amir Tabaković, rođen 4. novembra 1979. godine u Gradačcu, nastanjen u Bosanskom Šamcu, državljanin BiH i Repubike Hrvatske i Azmir Hodžić, rođen 19. oktobra 1989. u Ključu, nastanjen u Bosanskom Šamcu, državljanin BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Potpisivanjem sporazuma, optuženi priznaju izvršenje krivičnog djela koje im se stavlja na teret optužnicom Tužilaštva BiH od 18. februara 2013., koja je u cijelosti potvrđena od sudije za prethodno saslušanje Suda BiH 19. februara 2013. godine.

Tužilac, optuženi i branioci saglasni su da, na osnovu sporazuma, Sud BiH izrekne optuženima krivičnopravne sankcije za počinjeno krivično djelo tako što će im utvrditi kazne zatvora, optuženom Amiru Tabakoviću u trajanju od devet mjeseci, a optuženom Azmiru Hodžiću u trajanju od šest mjeseci, te istovremeno odrediti da se utvrđene kazne neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine ne počine novo krivično djelo.

Predložene kazne su u skladu s ulogama optuženih u izvršenju krivičnog djela koje je opisano u optužnici.

Optuženi se terete da su, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko državne granice pokušali prenijeti 550 šteka cigareta "Walter Wolf" s akciznim markicama Republike Srbije.

Potpisujući sporazume optuženi potvrđuju da su, nakon što su upoznati sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH, izjavu o priznanju krivice dali dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te se obavezuju da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji im, u zavisnosti od složenosti i dužine vođenja krivičnog postupka, odredi Sud BiH.

Krijumčarena roba je oduzeta u skladu sa sporazumom. Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje te prava na ulaganje žalbe na krivičnopravnu sankciju koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala