MUP KS raspisao tri nove potjernice
Policija traga za piromanom, lopovom i revolverašem
Edis Biondić, Haris Milić i Nermin Dizdarević
FOTO: Avaz
Policija traga za piromanom, lopovom i revolverašem

 

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, prema naredbi Općinskog suda u Sarajevu, raspisalo je potjernice za Edisom Biondićem (27) zvanim Amerikanac, Harisom Milićem (22) i Nerminom Dizdarevićem (31).

Za Biondićem i Dizdarevićem su potjernice raspisane zbog krivičnih djela teških krađa, a za Milićem zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa.

Palio auta

Biondić je bh. policiji odranije poznat po različitim krivičnim djelima. Prijedorska policija sumnjičila ga je da je od 15. aprila do 20. septembra prošle godine zapalio četiri automobila, stan koji se nalazi u naselju Pećani te pokušao podmetnuti požar pod kamion koji je bio parkiran u naselju Svale kod Prijedora.

Od automobila, prvi na meti Biondiću je tada bio skupocjeni terenac Mercedes, vlasništvo odbornika SDS-a Predraga Starčevića, koji je zapalio 31. jula prošle godine. Biondić je potom 16. avgusta požar podmetnuo i pod službeni Passat, vlasništvo Zavoda za izgradnju grada, koji je vozio direktor Zoran Stanisavljević. Nedugo nakon toga, 1. septembra prošle godine, zapalio je službeni Citroen C5, vlasništvo „UniCredit banke" Banja Luka, koji je koristio direktor poslovnice Ranko Mijić, a 20. septembra bacio je Molotovljev koktel na luksuzni BMW u vlasništvu Nikole Tomića iz Laktaša.

 

Biondić zapalio BMW Nikole Tomića

 

Biondić je 15. aprila prošle godine zapalio i stan u naselju Pećani u Prijedoru, vlasništvo Stoje Došen. U stanu koji koristi Draško Došen u trenutku izbijanja požara nije bilo nikoga. Požar je podmetnut u dnevnom boravku, odakle se proširio i na ostale prostorije stana.

Ranije potrage

Milić je sarajevskoj policiji poznat po više pucnjava, a u aprilu ove godine MUP KS je za njim raspisivao potragu i zbog krivičnog djela razbojništva. U martu prošle godine bio je osumnjičen da je sa Adelom Murtovićem i Tarikom Panjetom učestvovao u pucnjavi na Bulevaru Meše Selimovića, općina Novo Sarajevo, kada je ranjen Irnes Mujezin.
Motiv pucnjave je bio raniji sukob između Mujezina, kojeg je jedan metaka okrznuo po leđima, a drugi pogodio u vrat, i trojice osumnjičenih.

Milić je učestvovao u sličnoj pucnjavi i 19. marta prošle godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje, kada je ranjen slučajni prolaznik Velid Alagić (21). Meta napada tada je bio Milić, a na njega je pucao Anel Sejfović (25). U junu 2011. u blizini hotela „Grand" u naselju Velešići Milić je ranjen u stopalo i natkoljenicu.

Za Dizdarevića, pak, iz MUP-a KS, nije navedeno da li je do sada osuđivan i hapšen.

Protjeran iz SAD

Edis Biondić je prije nekoliko godina zbog više počinjenih razbojništva i krađa protjeran iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je, prema nezvaničnim saznanjima, bio i u zatvoru. Hapšen je i zbog teških krađa i razbojništava koje je počinio na području Banje Luke i Sarajeva.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala