Hoće li glavnoosumnjičeni u akciji "Lutka" otkriti počinioce pljački i ubistava
Darko Elez želi da mu se sudi i da robija u BiH
FOTO: Arhiva
 Darko Elez želi da mu  se sudi i da robija u BiH

Pregovori o izručenju Bosni i Hercegovini Darka Eleza, jednog od glavnoosumnjičenih u predmetu "Lutka", a koji u Srbiji služi devetogodišnju zatvorsku kaznu jer je bio organizator kriminalne grupe koja je 2009. godine na teritoriju Srbije i BiH trgovala drogom, su u toku. Ovu informaciju za "Dnevni avaz" potvrdio je Duško Tomić, Elezov branilac.

Ubistva i pljačke

Elez, koji kaznu izdržava u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, uputio je zahtjev i Ministarstvu pravde BiH da zatvorsku kaznu na koju je osuđen u Srbiji izdržava u Bosni i Hercegovini.

- Elezov zahtjev stigao je u naše Ministarstvo. On na to po međunarodnim ugovorima, s obzirom na to da je državljanin BiH, ima pravo. Mi smo nadležnom ministarstvu u Srbiji poslali dokumentaciju i sada je odluka na njima  - kazao je Jusuf Halilagić, sekretar Ministarstva pravde BiH.

Elez, također, kako saznajemo, želi da mu se za djela za koja je osumnjičen u akciji "Lutka" sudi u Bosni i Hercegovini.

Prema Tomićevim riječima, Elez je osumnjičen za naručivanje ubistva Ramiza Delalića Ćele, pokušaj ubistva Đorđa Ždrale, pljačku koja se dogodila krajem juna 2006. godine u  Aleji Bosne srebrene u sarajevskom naselju Nedžarići kada je iz kombija koji je na Aerodrom prevozio novac Privredne banke Sarajevo ukradeno 2,2 miliona eura.

Osumnjičen je i za pljačku "Pošte 2" na sarajevskoj Željezničkoj stanici u junu 2008. godine, kada je ukradeno oko 600.000 KM.

- Nedavno su u Specijalnom tužilaštvu u Beogradu bili Božo Mihajlović, šef Posebnog odjela Tužilaštva BiH za organizirani kriminal, te Dubravko Čampara, postupajući tužilac u predmetu "Lutka" i pripadnici SIPA-e. Zbog bezbjednosnih razloga i delikatne situacije u kojoj se nalazi, a s obzirom na to da služi kaznu u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, Elez je rekao da će iznijeti svoju odbranu nakon što bude prebačen u Sarajevo - kazao je Tomić, dodajući da će, prema informacijama koje posjeduje, optužnica protiv osumnjičenih u akciji "Lutka" biti brzo podignuta te da se samo čeka izručenje Eleza.

Uskoro optužnica

Tomić je naglasio da je Srbija saglasna da Elez bude izručen te da je preostalo još da to verificira Ministarstvo pravde Srbije.

Osim Darka, Tomić brani i njegovu suprugu Ratku te brata Davora Eleza, koji su također osumnjičeni u ovom predmetu.

- Darkov brat Davor sumnjiči se da je saizvršilac u nekim od krivičnih djela, dok je protiv Ratke, koja je također bila osumnjičena, istraga obustavljena - kazao je Tomić.

U akciji "Lutka", koja je izvedena u septembru ove godine, uhapšeni su Bojan Cvijan, Benan Dorić, Davor Mandić, Muhamed Ramić, Sead Robović, Edin Ahmetspahić, Benjamin Halilović, Ljubiša Lalović, Marko Krajišnik, Nermin Tahirović, Elvira Kajević, Azim Kajević, Elvis Zlatić, Admir Ahmetspahić, Dragan Vujičić, Vladan Parađina, Dragan Jevtović i Dragan Obućina. Određen im je pritvor, a u međuvremenu je na slobodu puštena Elvira Kajević. Jučer je u Sudu BiH održana sjednica za produženje pritvora ostalim uhapšenima, ali do zaključenja ovog izdanja "Avaza" odluka nije donesena.

Prema navodima Tužilaštva, prvoosumnjičeni Cvijan se inače spominje kao Elezov čovjek koji je kao istražitelj SIPA-e bio veoma koristan prilikom organiziranja krivičnih djela te koji je dojavljivao kada su policijske racije i pretresi.  


- Definitivno je prekršena pretpostavka nevinosti. Nijedna od 260 izjava koje su prikupljene u ovom predmetu ne terete Cvijana. Osim one koju je dao Anđelko Veljančić, međutim on je već i ranije izlazio u javnost s optužbama da su neke druge osobe počinile djela koja se Cvijanu stavljaju na teret. Nijedan dokaz ne ukazuje da su osumnjičeni međusobno povezani. U predmetu se Keljmendi spominje kao centralna figura, međutim, nijedan dokument to ne potkrepljuje niti se osumnjičeni mogu povezati s njim - kazala nam je Vasvija Vidović, braniteljica Bojana Cvijana.

Za Neserom Keljmendijem, također osumnjičenim u ovom predmetu, policija još traga.

Pretresi i hapšenja

Pripadnici SIPA-e su u okviru akcije "Lutka" po nalogu Odjela za organizirani kriminal Tužilaštva BiH pretresli više objekata u Istočnom Sarajevu, Sarajevu i Zvorniku. Akcija je bila usmjerena protiv tri organizirane grupe i više osoba koje su učestvovale u ubistvima i razbojništvima.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala