Mjesec dana iza rešetaka
Akcija "Lutka": Advokati uhapšenih najavili žalbe
Specijalci SIPA-e asistirali istražiteljima u pretresu objekata Nasera Keljmendija
FOTO: arhiva
Akcija "Lutka": Advokati uhapšenih najavili žalbe

Nakon što je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor za 18 osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji SIPA-e kodnog naziva "Lutka", njihovi advokati najavili su žalbe na tu odluku, jer, kako su kazali, nisu dobili nijedan dokaz kojim bi pritvor bio potkrijepljen.

Redigovani izvještaj

Branioci su se i na ročištu gdje se odlučivalo o pritvoru žalili da su od Tužilaštva BiH dobili samo izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, a i on je bio redigovan, a prema informacijama nekih advokata, izvještaj je bio i nepotpisan.

Podsjećamo da je jednomjesečni pritvor određen za Bojana Cvijana, Benana Dorića, Davora Mandića, Muhameda Ramića, Seada Robovića, Edina Ahmetspahića, Benjamina Halilovića, Ljubišu Lalovića, Marka Krajišnika, Nermina Tahirovića, Elviru Kajević, Azima Kajevića, Elvisa Zlatića, Admira Ahmetspahića, Dragana Vujičića, Vladana Parađinu, Dragana Jevtovića i Dragana Obućinu.

Tužilac Dubravko Čampara naglasio je da u ovoj fazi postupka odbranama ne može ustupiti dokaze te izjave svjedoka, jer bi to ugrozilo istragu, a svjedoke bi dovelo u opasnost.

Vasvija Vidović, braniteljica prvooptuženog Cvijana, najavila je da će u ponedjeljak uložiti žalbu na određivanje pritvora, jer, kako nam je jučer kazala, nije ispunjen nijedan uvjet za zadržavanje njenog klijenta.

- Čim dobijem rješenje o pritvoru, uložit ću žalbu. Tužilaštvo ničim nije potkrijepilo osnov sumnje. Nadam se da ću u ponedjeljak imati informacije koje je Tužilaštvo trebalo mnogo ranije dostaviti - kazala je Vidović.

Benjamin Halilović pritvor će odležati u KPZ-u Zenica, a i njegov branilac Omar Mehmedbašić također je najavio žalbu.

Ćelino ubistvo

Tužilaštvo Halilovića sumnjiči da je od Nasera Keljmendija uzeo 200.000 eura koje je odnio Milanu Ostojiću Sandokanu, vođi šabaškog klana, a koji je navodno vrbovao plaćenog ubicu Strahinju Rašetu da likvidira Ramiza Delalića Ćelu.

- Benjamin nije bio blizak Keljmendiju, opet ponavljam da se družio s Delalićem, a poslije njegove smrti nastavio se družiti s njegovim prijateljima. Tužilaštvo nema nijedan dokaz da je moj klijent sarađivao s Keljmendijem - kazao je Mehmedbašić.

Podsjećamo da se uhapšeni terete za niz teških krivičnih djela, organizirani kriminal i likvidacije, a između ostalog i za ubistvo Ramiza Delalića Ćele koje se dogodilo 27. juna 2007. godine. 

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala