TUŽILAŠTVO BIH

Državljanin Bjelorusije optužen za krijumčarenje 26 migranata

Državljani Turske i Sirije su za krijumčarenje plaćali 3.500 do 5.000 eura

Otkriveni krijumčari. GP BIH

B. C.

16.4.2024

Tužiteljica iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, podigla je optužnicu protiv:

-Dzmitry Trembach, rođen 1979. godine, državljanin Bjelorusije, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, početkom 2024. godine, radi sticanja protupravne imovinske koristi a po prethodnom dogovoru sa osobama afro-azijskog porijekla, koji nisu ispunjavali uvjete za putovanje i boravak u zemljama EU, izvršio krijumčarenje i nelegalno prebacivanje 26 migranata, državljana Turske i Sirije koji su za krijumčarenje plaćali različite iznose u rasponu do 3.500 -5.000 eura, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Krijumčarenje je počinjeno teretnim motornim vozilom sa prikolicom, kojim je upravljao optuženi, na relaciji od BiH prema Poljskoj, nakon što je u okolici Sarajeva optuženi omogućio skupini od 26 migranata, među kojima je bilo i žena, djece i malodobnih osoba, da se ukrcaju i sakriju među teretom.

Krijumčarenje su na granici BiH i R Hrvatske, otkrili i spriječili policijski djelatnici Granične policije BiH GP Bosanski Brod, koji su u kamionu otkrili migrante koji nisu ispunjavali uvjete za putovanje i boravak u R Hrvatskoj i EU, što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli i Zakona o strancima.

Optuženi se tereti da je, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi u njemu poznatom iznosu, pokušao preko državne granice nedozvoljeno prevesti više migranata među kojima i osobe koje nisu navršile 18 godina života i pri tom ostvario protupravnu imovinsku korist, čime je počinio kazneno djelo- Krijumčarenje ljudi iz članka 189. KZ BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.