SUD BIH

Raspisana međunarodna potjernica za Rajkom Karlicom: Osuđen za ratni zločin kod Bosanskog Novog

Nije pronađen na adresi stanovanja, ostali uhapšeni

Sud BiH izdao naredbu. Avaz

Detektor.ba

4.1.2024

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je centralnu i međunarodnu potjernicu za Rajkom Karlicom, nepravosnažno osuđenim na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina na području Bosanskog Novog, saznaje "Detektor".

Postoji osnov za određivanje pritvora

Karlici je nakon izricanja presude, kojoj nije prisustvovao, određen pritvor.

- Nakon svih izvršenih provjera te nakon što je konstatovano da je optuženi Rajko Karlica nedostupan organima krivičnog gonjenja, a za kojeg optuženog je utvrđeno da postoji osnov za određivanje pritvora, Sud je donio naredbu o raspisivanju centralne i međunarodne potjernice - odgovorili su iz ove institucije za "Detektor".

Ranije je Sud u odgovoru naveo da su svi optuženi koji su proglašeni krivima već uhapšeni, izuzev Karlice, jer nije bio na adresi nego u drugom gradu.

Na muslimanskom groblju ubijena 24 muškarca

Prvostepenom presudom Sud BiH je, osim Karlice, osudio Ranka Balabana, Ratka Goronju, Nikolu Reljića, Mirka Odžića te Ranka i Dragana Baltića na po 18 godina zatvora, Milenka Brčina i Milenka Babića na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene na području Bosanskog Novog.

U presudi se navodi da su optuženi 22. juna 1992. krenuli u sela Ekiće i Aliće, natjerali civilno bošnjačko stanovništvo da izađe iz kuća, muškarce tukli, dok su žene i djeca to posmatrali, nakon čega su na muslimanskom groblju ubijena 24 muškarca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.