BANJA LUKA

Nakon prijave silovanja 18-godišnjakinje, osumnjičeni pušteni na slobodu

Dvojica muškaraca su uhapšena i zajedno s djevojkom prevezena su u policiju

Mjesto napada

O. MATAVULJ

21.8.2018

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci pustilo je na slobodu Borisa Z. (32) i Gorana O. (43), osumnjičene da su na obali Vrbasa u banjalučkom naselju Obilićevo silovali 18-godišnju djevojku.

Iako je policija protiv njih podnijela prijavu za krivično djelo obljube nad nemoćnom osobom, Tužilaštvo je djelo prekvalificiralo i Borisa Z. osumnjičilo za silovanje, a Gorana O. za pomaganje u tom krivičnom djelu.

Portparol OJT Banja Luka Maja Đaković-Vidović kaže da je dežurni tužilac ispitao osumnjičene.

- Osobe su osumnjičene da su 19. avgusta oko 20 sati počinili krivično djelo na štetu 18-godišnjakinje iz Banje Luke. S obzirom na to da nisu postojali zakonski razlozi za određivanje mjere pritvora, osumnjičeni su nakon ispitivanja pušteni na slobodu - rekla je Đaković-Vidović.

Cijeli slučaj otkriven je u nedjelju navečer, nakon što su građani na obali rijeke čuli vrisku i galamu, a potom uočili dvojicu muškaraca u seksulnom odnosu s djevojkom.

- Građani su na obali Vrbasa uočili djevojku i dvojicu muškaraca u seksu i bili su šokirani, budući da se tu kreće mnogo djece. Čuli su galamu i djevojku kako vrišti pa su pozvali policiju. Kada je policijska patrola došla na obalu, djevojka je počela da doziva pomoć i viče: "Silovanje, silovanje..." - kaže izvor blizak istrazi.

Dvojica muškaraca su uhapšena i zajedno s djevojkom prevezena su u policiju. Sve troje su bili pod dejstvom alkohola. Kod Borisa Z. i Gorana O. alkotestom je izmjereno preko dva, a kod djevojke 1,5 g/kg alkohola u dahu.

- Nesporno je utvrđeno da su oni imali seksulani odnos, ali na djevojci nisu uočeni tragovi nasilja, niti je bila pretučena. Međutim, bila je pod dejstvom alkohola, a odranije je imala psihičkih problema, što su osumnjičeni očigledno iskoristili - pojašnjava izvor iz policije.

 Višetruki prestupnici 

Osumnjičeni Boris Z. (32) i Goran O. (43) prolaze kroz policijske evidencije kao višestruki prestupnici. Ranije su privođeni uglavnom zbog zloupotrebe narkotika te krivičnih djela protiv imovine, ali nikada nisu hapšeni i privođeni zbog seksualnih delikata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.