OZBILJAN PROBLEM

Mostar i Neum muku muče s džeparošima

U Neumu su pored džeparenje zabilježena i teža krivična djela iste kriminalne organizacije, potvrdili su iz MUP-a

Mostar. M. Smajkić / Avaz

S. S.

21.5.2024

U Mostaru i Neumu posljednjih godina učestalija pojava su džeparoši iz cijele regije koji koordiniraju turističkim zonama. Kako je potvrđeno za FTV u MUP-u HNK-a, radi se o kriminalnoj organizaciji koja djeluje već nekoliko godina na prostoru HNK-a. Pored džeparenja, obijaju i privatne apartmane i smještaje.

Posljednjih dana u MUP-u HNK-a stiglo je nekoliko prijava turista zbog otuđenja privatne imovine. Uglavnom je riječ o ženskim osobama koje djeluju u manjim grupama duž rute od Franjevačkog samostana do Starog grada, koje se neprimjetno ubace među strane goste da bi im otuđile novčanike.

- Lišili smo slobode dvije osobe s područja Kantona Sarajevo koje su došle u Mostar, u stari dio grada, u kome su džeparile. Dolazi krim-milje sklon džeparenju, provalama i organiziranom prosjačenju, kojeg je na području HNK-a i Neuma najviše - navodi Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK-a.

Teža krivična djela

U Neumu su pored džeparenje zabilježena i teža krivična djela iste kriminalne organizacije, potvrdili su iz MUP-a.

- U Neumu dolaze organizirano, obijaju se stanovi, provaljuje u apartmane i otuđuju se mobilni telefoni, novčanici i dokumenti po plažama - dodaje Marić.

- Nama kao lokalnoj zajednici sigurnost je na prvom mjestu i u našim nadležnostima i komunikaciji s MUP-om želimo da se to svede na minimum - kaže Dragan Jurković, načelnik Neuma (HDZBiH).

Jurković ističe da je u Neumu bilo određenih hapšenja zbog čega navodi da to nije utjecalo na dolazak turista. S druge strane, u Mostaru, turistički djelatnici ističu da je ovaj problem eskalirao jer nije bilo adekvatne rekacije pa bilježe i otkazivanja rezervacija.

- Gubimo kontakte, poslovne relacije s mnogobrojnim agencijama. Dolaze crveni alarmi, poruke od raznoraznih turoperatera da se izbjegava Mostar kao turistička destinacija. Mnogi vodiči koji su reagovali, dobivali smo prijetnje putem društvenih mreža i uživo na ulicama. I sam sam to doživio - ističe turistički vodič iz Mostara Dženan Duraković.

Zaštićena zona UNESCO-a

Iz Turističke zajednice Grada Mostara naglašavaju da je ovo problem kojim bi se trebale baviti sve gradske službe, jer se radi o zaštićenoj zoni UNESCO-a.

- Turist više neće dolaziti - doći će sada i neće nikad više, niti ćemo širiti pozitivnu turističku priču o Mostaru i Bosni i Hercegovini ukoliko vam već prvih dana neko oduzme dokumente, novac - ističe Elvira Dilberović, direktorica Turističke zajednice Grada Mostara.

Jer, kako napominje, preduvjet za dobar i održiv turizam je sigurnosni aspekt koji je trenutno narušen. Osim pojave džeparoša Mostar bilježi i veliki broj slučajeva prosjačenja, što je također višegodišnji problem za koji još nije pronađeno rješenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.