STATISTIKA

Federalno ministarstvo okoliša i turizma: Rekordan broj posjeta u prvom kvartalu ove godine

Tokom marta ove godine ukupan broj dolazaka turista iznosio je 67.315, što je za 2,1 posto više nego u martu 2023. godine

Ukupan broj dolazaka turista. Fena

FENA

20.5.2024

Federalno ministarstvo okoliša i turizma saopćilo je da podaci Federalnog zavoda za statistiku za prva tri mjeseca 2024. godine o broju turista u Federaciji BiH potvrđuju rekordnu posjećenost.

Ukupan broj dolazaka turista

- Tokom marta ove godine ukupan broj dolazaka turista iznosio je 67.315, što je za 2,1 posto više nego u martu 2023. godine. Ukupan broj noćenja turista u martu je iznosio 129.408, što je za 3,1 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Učešće domaćih turista je oko 30 posto, a stranih oko 70 posto. U strukturi stranih turista najviše su dominirali gosti iz regije, iz Srbije i Hrvatske, kao i Crne Gore, a značajan udio imaju i turisti iz Turske, Italije, Slovenije, Njemačke i Austrije - navodi se u saopćenju resornog federalnog ministarstva.

Prema podacima federalnog turističkog barometra, u januaru ove godine u Federaciji BiH bilo je 63.000 turista, što je također za 2,1 posto više u odnosu na januar prethodne godine.

U saopćenju se ističe da su za februar ove godine brojke još i bolje, s obzirom da je za 9,3 posto više turista bilo u odnosu na isti mjesec prošle godine, a ostvareno je 1,7 posto više noćenja.

- Za prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na isti period 2023. ostvareno je povećanje za 3,35 posto. Ovo su pokazatelji da će se i tokom cijele godine nastaviti trend povećanja broja turista. Izazovi su brojni, ali trendovi nam idu na ruku, kao i mogućnosti naše zemlje koje se ukazuju otvaranjem pregovora sa Evropskom unijom. Raduju i nove avio-linije, naročito sa Sarajevskog aerodroma, a što otvara mogućnost dodatnog povećanja broja turista - saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Javni poziv

Također, ovo ministarstvo raspisalo je Javni poziv za programe podrške u turizmu koji je otvoren do 29. maja. Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istakla je da je cilj ove podrške iz federalnog budžeta putem tekućih i kapitalnih transfera u ukupnom iznosu od četiri miliona KM dodatno poboljšanje sektora turizma u Federaciji BiH.

Ministrica Pozder kazala je da su za tekuće transfere ovogodišnjim budžetom predviđena dva miliona KM.

- Putem Javnog poziva podržat ćemo kvalitetne projekte koji se odnose na manifestacije domaćeg i međunarodnog karaktera, kao i programe podrške konkurentnosti turističke i ugostiteljske djelatnosti kroz sufinansiranje specifičnog turizma, poput ruralnog i autohtonih ugostiteljskih djelatnosti. Također, sufinansirat ćemo promotivni materijal kroz brendiranje pojedinih mjesta, zatim događaje (kampanje) i proizvode u svrhu jačanja turističke ponude, kao i video promociju i brendiranje turizma Federacije BiH. Prvi put imamo i kapitalne transfere u iznosu od dva miliona KM, a sufinansirat ćemo programe izgradnje infrastrukture za poboljšanje turističke ponude i specifičnosti razvoja turističkih destinacija. Tu je i podrška projektima koji su u funkciji razvoja održivog turizma na destinacijama od šireg prirodnog i kulturno-historijskog značaja za Federaciju BiH. S kvalitetnom realizacijom ovih projekta, koji su projektovani u skladu sa usvojenom Strategijom razvoja turizma FBiH 2022-2027., a i s tendencijom u prvom kvartalu, uvjerena sam da ćemo 2024. godinu završiti s najboljim rezultatima u turizmu - kazala je ministrica Pozder, saopćilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, prenio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.