SARAJEVO

Na Višegradskoj kapiji odata počast humanitarcu Frederiku Morisu

Moris je tog kobnog majskog dana sa položaja tzv. "VRS" pogođen dok je bio u pratnji konvoja lijekova za građane opkoljenog Sarajeva

Položeno cvijeće na Višegradskoj kapiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Anadolija

17.5.2024

Na Višegradskoj kapiji u sarajevskom naselju Vratnik u petak je položeno cvijeće na spomen obilježju povodom 32. godišnjice pogibije delegata Međunarodnog komiteta Crvenog križa Frederika Morisa (Frederic Maurice), javlja Anadolu.

Moris je tog kobnog majskog dana sa položaja tzv. "VRS" pogođen na Višegradskoj kapiji dok je bio u pratnji konvoja lijekova za građane opkoljenog Sarajeva, vršeći svoju humanitarnu misiju. Životnu bitku izgubio je dan kasnije.

Cvijeće na spomen obilježju danas su položili ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa u Bosni i Hercegovini Elmir Camić, predstavnici Crvenog križa KS, Crvenog križa Federacije BiH, Grada Sarajeva, te općina Stari Grad i Ilidža.

Sekretar Crvenog križa KS Enaida Višo kazala je novinaru AA kako se danas prisjećaju delegata Morisa ali i drugih poginulih humanitaraca tokom rata.

- Na ovom mjestu je prije 32 godine poginuo delegat Međunarodnog komiteta Crvenog krsta-križa, koji je 1992. doveo prvi konvoj pun lijekova za građane opkoljenog Sarajeva. Nažalost, na ovom mjestu je upucan, a sutradan podlegao -  kazala je Višo.

Naglasila je kako se danas uz Frederika Morisa, ali isto tako i svih drugih humanista Crvenog križa i svi dobrih ljude koji su u tim godinama dali svoje živote da bi spasili svoju domovinu, a i građane.

Elmir Camić, šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa u Bosni i Hercegovini, istakao je kako, nažalost, još uvijek živimo u vremenu kakda su humanitarni radnici i volonteri sve češće postaju meta, sve češće gube živote dok rade svoju humanitarnu misiju i pomažu ljudima.

- Volonteri, radnici Crvenog krsta, Crvenog polomjeseca su jako često prvi koji uskaču u pomoć ljudima koji su potrebi i pri tome rizikuju svoje živote. To se desilo prije 32 godine, ovdje na ovom mjestu - rekao je Camić, te nastavio:

- Samo u zadnjih osam mjeseci, naprimjer, u Gazi je 18 pripadnika palestinskog Crvenog polumjeseca izgubilo svoje živote. Pet radnika Crvene Davidove zvijezde u Izraelu. Prošle sedmice su poginula dva naša saradnika, dvoje kolega u Jemenu, a trojih je ranjeno. Sinoć ili preksinoć živote je izgubilo isto dvoje pripadnika jemenskog Crvenog polumjeseca. To su eklatantna kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Iz tog razloga je jako važno obilježavati ove dane i time isto dizati svijest da se takve stvari ne smiju dešavati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.