PRAĆENJE I NADZOR

Škobić: Na snagu će stupit zakonske izmjene za uvođenje informatičkog sustava u KPZ u FBiH

U svim kazneno-popravnim zavodima u Federaciji nedostaje zatvorske policije zbog nezainteresovanosti mlade populacije za rad na poslovima straže

Vedran Škobić. Fena

FENA

16.5.2024

Federalni ministar pravde Vedran Škobić potvrdio je Feni da će izmjene i dopune Zakona o izvršenju kaznenih sankcija, koje je danas usvojio Dom naroda Parlamenta FBiH, stupiti na snagu osmog dana od objave u "Službenim novinama FBiH". To znači da je propisan pravni osnov kojim se uvodi mogućnost informatičkog sistema obrade podataka u kazneno-popravnim zavodima u Federaciji BiH.

Praćenje i nadzor

- Obzirom na ulogu nadležnog Federalnog ministarstva pravde u pogledu praćenja i nadzora nad izvršenjem kaznenih sankcija u FBiH, cjelokupan informatički sustav izvršenja kaznenih sankcija treba se zasnivati na međusobnoj povezanosti resornog ministarstva pravde i svih kazneno-popravnih zavoda u Federaciji, kao i Odgojno-popravnog doma u Orašju - kazao je Škobić.

Također, navodi da je nužno ostvariti suradnju sa nadležnim policijskim agencijama i drugim institucijama jer sama "elektronska razmjena podataka skraćuje vrijeme provjere i slanja informacije".

- Navedeno uvođenje savremenog informatičkog sustava u proces izvršenja kaznenih sankcija podržano je aktivnostima Vijeća Evrope u okviru projekta uvođenja IPMIS-a, integralni informatički sustav za upravljanje u zatvorima u kojem djeluje Ministarstvo pravde BiH, Federalno ministarstvo pravde i Ministarstvo pravde RS. U okviru ovog projekta izvršena je tehnička specifikacija za nabavku opreme i izradu software-a u ožujku 2019. godine. Tokom projekta donirana je i informatička oprema u KPZ Zenica i KPZ Mostar kao i server koji je smješten u Federalnom ministarstvu pravde – podsjetio je Škobić.

Primjenom izmjena i dopuna, kako kaže, vrši se intervencija u članku 137. Zakona, kojim je propisano da osobe koje se primaju na rad u službu osiguranja kao pripravnici moraju ispunjavati još posebne uvjete odnosno da su regulirali vojnu obvezu, da nisu stariji od 25 godina i da su završili školu koja daje srednje obrazovanje.

Vojna obveza ukinuta

S tim u vezi, ministar ističe, očito je kako su ovi standardi prevaziđeni s obzirom na to da je vojna obveza ukinuta.

Osim toga, „u praksi se pokazalo da je dobna granica od 25 godina za prijem u zatvorsku policijsku stražu ograničavajući faktor i značajno utiče na ionako mali broj prijava na oglas za zatvorske policajce-stražare“.

- Naime, u svim kazneno-popravnim zavodima u Federaciji nedostaje zatvorske policije zbog nezainteresovanosti mlade populacije za rad na poslovima straže. Zato smo kroz izmjene i dopune predložili da se dobna granica pomjeri za prijem pripravnika zatvorske policije - straže jer bi se time povećao broj zainteresovanih, broj prijava, pojačala konkurencija i omogućio kvalitetan izbor kandidata – kazao je Škobić.

Navedenim zakonskim izmjenama i dopunama, dodaje, bilo je nužno pristupiti budući da su poslovi izvršenja kaznenih sankcija poslovi od posebnog interesa za Federaciju, a težište ovih poslova je na službi osiguranja i službi za tretman i odgoj osuđenih osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.