SASTANAK

Dubravka Bošnjak u Banjoj Luci razgovarala o izazovima i planovima u zdravstvu i obrazovanju

Grubeša je informirala ministricu o trenutnim aktivnostima Agencije, izazovima s kojima se suočavaju i planovima

Sa sastanka. Fena

FENA

16.5.2024

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak posjetila je Banja Luku te je u odvojenim susretima, o aktualnim pitanjima iz oblasti zdravstva i obrazovanja razgovarala sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem, direktoricom Agencije za lijekove BiH Natašom Grubešom i direktorom Agencije za visoko obrazovanje BiH (HEA) Enesom Hašićem.

Tokom susreta sa Šeranićem razgovarano je o Eurotransplantu i drugim zajedničkim projektima u oblasti zdravstva, te je istaknuta važnost otvorenog dijaloga o pitanjima poput legalizacije kanabisa, naglasivši kako je potrebno osigurati pravni okvir koji će omogućiti sigurno i učinkovito korištenje kanabisa u medicinske svrhe.

Grubeša je informirala ministricu o trenutnim aktivnostima Agencije, izazovima s kojima se suočavaju i planovima. Posebno je istaknuta potreba za izmjenom legislative kako bi se unaprijedila sigurnost i efikasnost u distribuciji i korištenju lijekova.

Bošnjak je izrazila spremnost Ministarstva civilnih poslova, u skladu s nadležnostima, da podrži inicijative koje će doprinijeti unapređenju zdravstvenog sistema u BiH.

Podsjetila je na važnost saradnje i koordinacije svih nivoa vlasti i relevantnih institucija u BiH kako bi se osiguralo pružanje najbolje moguće zdravstvene zaštite svim građanima.

Tokom posjete HEA-i, predstavnici te agencije informirali su ministricu o aktualnim projektima i izazovima s kojima se susreću pogotovo u kontekstu akreditacije visokoškolskih ustanova, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Bošnjak je naglasila važnost kontinuiranog unapređenja sistema visokog obrazovanja, istaknuvši da kvalitetno obrazovanje predstavlja temelj za razvoj društva i gospodarstva. Stoga će Ministarstvo pružiti punu podršku projektima koji imaju za cilj unaprijediti sustav visokog obrazovanja u BiH.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.