PROGRAMSKI SADRŽAJI

Poslovodni odbor RTVFBiH pozvao BHRT da zajedno spase javne servise

Potpisivanje jedinog na Zakonu jasno utemeljenog Ugovora o raspodjeli RTV takse osigurala bi se redovna isplata plaća radnicima

Zgrada javnih televizija, poznatija kao "Sivi dom". Društvene mreže

N. Aj.

15.5.2024

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH poziva Upravu BHRT-a na konačno potpisivanje jedinog na Zakonu jasno utemeljenog Ugovora o raspodjeli RTV takse, a kakav je za sve uspješno egzistirao zadnjih šest godina.

- Posljednji nemili događaji sa gašenjem signala RTV Federacije BiH pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim protupravnim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz saradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni - naveli su iz Poslovodnog odbora Radio-televizije Federacije BiH.

Potpisom na Zakonu utemeljnih ugovora o raspodjeli RTV takse, navode, osiguralo bi se nesmetano produciranje i emitiranje programskih sadržaja obje kuće. 

- Ujedno, osigurala bi se redovna isplata plaća radnicima i BHRT-a i RTV Federacije BiH, a što je bio slučaj svih prethodnih godina. RTV Federacije BiH, odmah po potpisu Ugovora o raspodjeli RTV takse, pristupila bi redovitom plaćanju tehničkih usluga što je činila svih prethodnih 20 godina i na račun BHRT-a, po ovom osnovu, u spomenutom je razdoblju prebacila više od 100 miliona maraka. Uz redovne uplate tekućih usluga parcijalno bi, do kraja godine, od strane FTV bila izmirena i dugovanja za tehničke usluge koja su nastala u periodu od 01. januara 2024. kada je Ugovor o RTV taksi BHRT jednostrano prekinuo - saopćeno je.

Na kraju je Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH dodao:

- Pozivamo vas i krajnje je vrijeme da napokon gašenje zamijenimo zajedničkom izgradnjom obje naše kuće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.