SMJEŠTAJ INSTITUCIJA

Nakon novog kreditnog zaduženja Vlade HNK: Hoće li federalna ministarstva u Mostaru biti deložirana iz hotela "Ero"?

Vlada HNK plaća kiriju Gradu Mostaru, a njima Vlada Federacije BiH

Hotel "Ero“: Kupljen od Zavoda PIO. Avaz

Meliha Smajkic

7.5.2024

Skupštinski zastupnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas su usvojili odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 15 miliona KM za projekt prilagođavanja hotela "Ero“ u Mostaru za smještaj kantonalnih tijela uprave.

Riječ je o kreditu Razvojne banke FBiH s rokom otplate od 12 godina i kamatnom stopom od 2,9 posto.

Vrlo visoki troškovi

Kako je na današnjem zasjedanju Kantonalne skupštine kazala premijerka HNK Marija Buhač, Vlada ima trenutno vrlo visoke troškove na stavkama plaćanja zakupnina za prostore ministarstava

- Samo za Đački dom plaćamo 432.000 KM maraka godišnje, a imamo jako velike troškove električne energije i grijanja - rekla je Buhač.

Đački dom: Sjedište Vlade HNK. Avaz

Inače, ovo nije prvi kredit za "Eru“ koji je Vlada HNK po cijeni od 10,5 miliona KM kupila od Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Kredit koji su 2018.godine uzele kantonalne vlasti kod Razvojne banke BiH iznosio je 11 miliona KM. Otplata tog kredita, rekao je danas ministar finansija HNK Adil Šuta, bit će završena u ovoj godini.

"Staklena banka"

I, dok Vlada HNK plaća kiriju Gradu Mostaru za Đački dom gdje je sjedište kantonalne administracije, dotle se u njihovu kasu slijeva novac od Federalne vlade za zakupninu dijela "Ere“.

U tom hotelu su smješteni Federalno ministarstvo obrazovanja, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta te mostarska ispostava Porezne uprave FBiH. Prema posljednjim podacima, u budžet HNK iz federalnog za tu namjenu izdavaja najmanje pola miliona KM. Međutim, Vlada FBiH plaća najam i za Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH , koje je u objektu Islamske zajednice, kao i za Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH u zgradi "Korzo“, koja je u privatnom vlasništvu.

Staklena banka: Kupila je Vlada FBiH. Avaz

Vlada FBiH je, podsjetimo, prije osam godina za šest miliona maraka od Gospodarske banke u likvidaciji kupila objekt "Staklene banke“ u Mostaru za smještaj pet ministarstva koja imaju sjedište u gradu na Neretvi.

Prema posljednjim informacijama, Vlada FBiH je u budžetu za ovu godinu osigurala sredstva za projekt "Staklene banke“, koja se nedavno našla i na famoznom popisu ruševnih i devastiranih objekata u Mostaru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.