DIPLOMATIJA

Ambasador BiH u Švedskoj Bojan Šošić predao akreditivna pisma predsjedniku Estonije

Razgovarano je i o konkretnim sigurnosnim izazovima

Sa sastanka. Fena

FENA

3.5.2024

Ambasador Bosne i Hercegovine u Švedskoj Bojan Šošić uručio je danas akreditivna pisma predsjedniku Estonije Alaru Karisu.

Ambasador Šošić je u razgovoru sa predsjednikom Karisom istakao da su prijateljski odnosi dviju zemalja dobri, ali da ima još dosta prostora u kom bi se moglo raditi na njihovom unapređenju.

Naglasio je pri tome da u Bosni i Hercegovini postoji veliko interesovanje kada je u pitanju tranzicijski put kojim je Estonija išla i napretku koji je ta zemlja ostvarila u domenu informacionih tehologija i kibernetičke sigurnosti. Također je istaknuto da u oblasti turizma ima još mnogo potencijala i da bio to mogla biti važna odrednica u budućim odnosima dviju zemalja.

Razgovarano je i o konkretnim sigurnosnim izazovima, ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, te o odnosu naše zemlje prema ratu u Ukrajini, ali i kulturnoj i akademskoj saradnji, kao i važnosti insistiranja na zaštiti ljudskih prava.

Ambasador Šošić je izrazio naročitu zahvalnost na pridruživanju Estonije sponzorstvu Rezolucije o Srebrenici, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.