ODANI TRADICIJI

Veliki broj Mostaraca na Bunici: Ovo je praznik za raju

Napokon se, hvala Bogu, počelo uređivati ovo područje, kaže Rahimić

Danas na Bunici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
Meliha Smajkic

1.5.2024

Brojni Mostarci su ostali vjerni tradiciji i Prvi maj sa svojim porodicama i prijateljima obilježavaju na području nekadašnjeg sportsko-rekreacijskom centra Bunica.

Uprkos činjenici da je u okviru projekta „Mostar- Prostori koji pokreću“, u toku revitalizacija rekreacijskog područja Bune i Bunice, izvan samog gradilišta je bilo dovoljno prostora da građani tradicionalno, uz roštilj, ali i janje na ražnju proslave Prvi maj.

Ovaj praznik bez odlaska na Bunicu ne može zamisliti Mensud Rahimić. On godinama sa svojom porodicom na istom mjestu na samoj obali rijeke obilježava Prvi maj i nerijetko je ukazivao upravo na katastrofalno stanje i zapuštenost ovog popularnog izletišta, ali i centra koji je bio poznat u cijeloj bivšoj državi, pa i šire, posebno omiljenog među kamperima.

- Napokon se, hvala Bogu, počelo uređivati, nakon, evo, 30 godina. Vjerujem da će biti doveden u približno isto stanje kao prije rata - kazao nam je on.

Raduje ga da su građani i ove godine u velikom broju pohodili Bunicu i da se uprkos svim problemima zabavljaju i vesele.

- Narod voli teferič. Ovo i jeste pravi praznik. Svaka čast i Božiću i Bajramu, ali ovo je praznik za raju - rekao nam je Rahimić.

Mostarce na Bunici su danas zabavljali i trubači iz Vranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.