ZAVRŠENA PROTESTNA ŠETNJA

Metalci FBiH složni: "Na sva usta nas se hvali, jer punimo budžet, a ignorišu pozive da sjednemo za pregovarački sto"

Zahtijevali su da u parlamentarnu proceduru bude upućen Zakon o minimalnoj plaći i set fiskalnih zakona, te da im bude povećana satnica

Sa protesta u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

1.5.2024

U Sarajevu je održana protestna šetnja članova Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine. 

Oni su izkazali svoje nezadovoljstvo šetnjom koja se kretala od Doma sindikata, a nekoliko stotina okupljenih demonstranata je šetalo sve do zgrade Vlade FBiH, odnosno Udruženju poslodavaca FBiH. 

Oni su još jednom ponovili da su njihovi zahtjevi ignorisani u više navrata, iako su pokušavali organizirati sastanak po dva pitanja - pregovaranju kolektivnog ugovora i povećanju satnice s 4,40 KM na 5,68 KM. 

Također, zahtijevali su da u parlamentarnu proceduru bude upućen Zakon o minimalnoj plaći i set fiskalnih zakona. 

Radnici su nosili brojne natpise, kojima su htjeli pokazati svo svoje nezadovoljstvo viđenim:

-  "Stop robovlasništvu, ko će nam penziju zarađivati?", "Smanjite poreze i doprinose, rasteretite cijenu rada" i "Ispunite obećano". 

U zgradi Vlade FBiH obratio se predsjednik Sindikala metalaca FBiH Almir Salihović.

- Uprkos tome što nas se hvali na sva usta, valjda jer punimo budžete. Ovaj skup i ovi zahtjevi, koje smo kroz Upravni odbor formulisali, idu ka Udruženju poslodavaca Vlade FBiH. Kao što znate, već smo nekoliko puta to naglašavali, zahtjevi su upućeni u septembru, a do danas nije organiziran pregovarački sastanak. Poslodavci su imali Upravni odbor i skupštinu, nakon kojih su donijeli zaključke da nema preduslova za pregovore - kazao je Salihović.


Poručili su i da će Upravni odbor Sindikata metalaca razmoriti mogućnost generalnog štrajka ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.