PACIJENTI SE ŽALILI

Iz KCUS-a za "Avaz": Objašnjeno zbog čega nemaju injekcije bitne za liječenje bolesti oka

Ne postoji legalan način da zaobiđemo te procedure i da ubrzamo taj proces

Na KCUS-u nema Avastina. Avaz

27.4.2024

Pacijenti su se požalili kako na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nemaju injekcije Avastin, koja je bitna za liječenje bolesti oka.

Pitali smo u čemu je problem i zbog čega građani ne mogu dobiti potrebni lijek.

- Razlog nemogućnost apliciranja lijeka, koji su primili pacijenti na Klinici za očne bolesti KCUS, je nemogućnost nabavke potrebnog lijeka od strane dobavljača koji je izabran na tenderu.

Ovaj dobavljač je kao zamjenu ponudio drugi lijek, koji je sličan lijeku (tzv. biosimilar) koji su pacijenti do sada koristili.

Međutim, potrebno je da dobijemo pozitivno mišljenje Etičkog komiteta KCUS prije uvođenja ovog lijeka u upotrebu, kao i provođenje određene zakonske procedure.

Uprava KCUS-a je nažalost tu nemoćna jer sve ovisi o predviđenim procedurama i pravilima koja propisuju javne nabavke, ali će se sav proces maksimalno ubrzati.

Ne postoji legalan način da zaobiđemo te procedure i da ubrzamo taj proces. To je i razlog da nova uprava, od samog dolaska na pozicije, ulaže velike napore da odgovornim institucijama objasne ozbiljnost problema s kojim se suočavaju i da se pronađe način da se ubrza proces nabavke lijekova i drugih sredstava od kojih i zavise zdravlje i životi ljudi.

Zbog toga intenzivno radimo na pronalasku rješenja zajedno sa svim ostalim institucijama koje su uključene u te procese - navodi se u odgovoru KCUS-a za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.