BRIGADNA GENERALICA

Mekgaha u Briselu: Najbolji primjeri uspjeha postignuti su kroz ujedinjeni napor da pomognemo BiH

Tokom sastanka, generalica Mekgaha pohvalila je tekuće aktivnosti partnerstva s Ministarstvom odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Mekgaha u posjeti Briselu. NATO

E. Ć.

24.4.2024

U okviru dugogodišnjeg i obostrano korisnog partnerstva između NATO-a i Bosne i Hercegovine, uključujući saradnju NATO-a i Evropske unije u BiH, komandantica NATO štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela L. Mekgaha (McGaha) održala je brifing danas u Briselu najvišim vojnim liderima zemalja članica NATO-a i EU.

Na brifingu zajedno sa zamjenikom načelnika štaba SHAPE-a (VCOS) generalpukovnikom Hubertom Kotereauom (Cotterreau) i generalmajorom Dacianom Tiberiu Serbanom, direktorom Odjela za kooperativnu sigurnost Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a, generalica Mekgaha se zahvalila zemljama NATO-a i EU na podršci i doprinosu projektu izgradnje odbrambenih sposobnosti kao najboljem načinu “za izgradnju sposobnosti i otpornosti u sektoru odbrane i sigurnosti.”

- Najbolji primjeri uspjeha postignuti su kroz ujedinjeni napor - okupljanje naših institucija, država i aktivnosti kako bismo iskoristili svu našu stručnost i resurse da bi na najbolji način pomogli BiH - rekla je generalica Mekgaha.

Tokom sastanka, generalica Mekgaha pohvalila je tekuće aktivnosti partnerstva s Ministarstvom odbrane BiH i Oružanim snagama BiH, uključujući uspješnu organizaciju Konferencije strateških vojnih partnera NATO-a u aprilu 2024. godine, koja je okupila predstavnike NATO-a i partnerskih zemalja kako bi razgovarali o strateškoj vojnoj saradnji i učvrstili saradnju. 

Budući da je Bosna i Hercegovina članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir (PfP) od 2006. godine, takvi događaji predstavljaju značajnu priliku za angažovanje i dijalog. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.