PONOVO O SECESIJI

Dodik kao pokvarena ploča: Razlaz je jedina opcija, vrijeme je da krene svako svojim putem

BiH koju oni predstavljaju je plod njihove mašte, ona ne postoji, prema tome i sve što oni rade nema nikakvog značaja ni za RS ni za BiH

Dodik: Oglasio se na društvenoj mreži X. N. Šaljić / Avaz

E. Ć.

22.4.2024

Predsjednik manjeg bh. entiteta RS i lider SNSD-a Milorad Dodik danas se ponovo oglasio i izjavio kako je "vrijeme za raspad BiH".

- Pozitivan napredak koji je ostvarila BiH Bošnjaci su srušili rezolucijom o Srebrenici. Bećirović, Komšić i Konaković, kao i ostali bosanski muslimani, upregli su sve resurse i snage da pokažu zašto Srbi sa Bošnjacima ne mogu da žive i da je jedina opcija miran razlaz.

"Sklepani projekat međunarodne zajednice"

BiH koju oni predstavljaju je plod njihove mašte, ona ne postoji, prema tome i sve što oni rade nema nikakvog značaja ni za RS ni za BiH ako je ustavna i dejtonska. Oni predstavljaju svoje politike, što opet nije od nekog značaja, jer njihov kapacitet za donošenje bilo kakvih odluka u BiH, pa i u Federaciji, je ravan nuli.

Da je BiH država, to što oni rade bilo bi već kažnjeno. Međutim, BiH je silom sklepani projekat međunarodne zajednice. Prema tome, ništa što oni rade nema značaja ako ne postoji saglasnost predstavnika tri konstitutivna naroda - rekao je Dodik.

On je naveo kako su "Bošnjaci izašli iz okvira Dejtona i iz BiH svojim jednostranim akcijama".

- Mi smo shvatili poruke i uradili sve da omogućimo funkcionisanje RS u takvim uslovima. Pokretanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a pokazuje da Bošnjaci ne žele biti u dejtonskoj BiH, što je dovoljno jasan znak da se naši putevi razilaze po svim osnovama.

"Glupa tvrdnja"

Za građenje unitarističkog pokreta dobili su podršku nekoliko velikih i moćnih zemalja, koje sponzorišu rezoluciju o Srebrenici kako bi bosanskim muslimanima isporučili njihovu državicu u kojoj neće biti Srba i Hrvata.

Donošenje rezolucije o Srebrenici nespojivo je s nastavkom postojanja BiH, to treba da znaju svi koji podržavaju tako nešto.

Glupa tvrdnja kako to, navodno, vodi pomirenju govori o podmuklim namjerama. Jedan dio zemalja manipuliše pričom o Srebrenici.

RS ne pristaje da ostane u zajednici u kojoj bosanski muslimani žive za to da RS bude loše i čine sve da nam otežaju život.

RS opredijeljena je za mir, stabilnost, razvoj i dobar život svih njenih građana. Mi ne želimo ništa tuđe i ne možemo živjeti s onima koji rade protiv nas. Vrijeme je da svako krene svojim putem. Bosanski muslimani su već krenuli - napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.