GRAČANICA

Klanjan bajram-namaz u 41 prepunoj džamiji na području MIZ-e: Prepuna Ahmed-pašina i njen harem

Namaz je predvodio imam ove džamije Abdulah ef. Husić

Prepuna Bijela džamija. H. Čalić

H. Čalić

10.4.2024

Svečano i sa puno ushićenja, jutros je klanjan bajram-namaz u 41 džamiji na području Medžlisa Islamske zajednice u Gračanici i okolini. Džamije nisu mogle primiti brojne vjernike, pa je bajram klanajn u haremima, kao što je to bio slučaj u Bijeloj, Ahmed-pašinoj džamiji. Namaz je predvodio imam ove džamije Abdulah ef. Husić.

Puna vjernika džamija Faruka Širbegovića, vakifa iz Gračanice. H. Čalić

Sva mjesta su popunjena i u novosagrađenoj, hajr-džamiji Faruka Širbegovića u ulici Bulakovac, a druženje nastavljeno u kafeu sagrađenom uz džamiju. Jedna od poruka u svim džamijama je bila razvijati dobre odnose sa komšijama, o praštanju, o pomoći siromašnima i bolesnima, a odgoju u porodici, čuvanu i poštivanje svoje domovine.

Sinoć je ekipa „Dnevnog avaza“ na izletištu Vis-Sijedi krš, prisustvovala neobičnoj, a u selu Babići tradicionalnoj manifestaciji, organizovanoj povodom završetka posta i u radost bajrama. Mještani ovog sela su prikupili 250 paketića za isto toliko polaznika mektebske nastave i podijelili ih razdraganoj djeci nakog posljednjeg iftara nakon završetka posta ovogodišnjeg ramazana. Oragnizovan je i vatromet.

Nagrađivanje polaznika mektebske nastave. H. Čalić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.