MUP RS

Karan: Dodik je godinama najugroženija ličnost, svako ko na protupravni način mu priđe bit će eliminisan

MUP pruža maksimalnu zaštitu u smislu fizičkog obezbjeđenja, ali i reagovanja na sve upućene prijetnje koje nisu rijetkost

Siniša Karan. RTRS

S. S.

30.3.2024

Nakon infomacija koje su stigle od predsjednika RS Milorada Dodika da se sprema njegovo hapšenje i da će čak biti upotrebljeno oružje u slučaju otpora, ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan kaže da će svaki takav pokušaj MUP spriječiti, piše RTRS.

Ministar kaže je da je Dodik već godinama "najugroženija ličnost i da MUP pruža maksimalnu zaštitu u smislu fizičkog obezbjeđenja, ali i reagovanja na sve upućene prijetnje koje nisu rijetkost."

Adekvatne mjere

- Na svaku smo reagovali i eliminisali ih, i ove prijetnje najozbiljnije shvatamo. Procjenjujemo i preduzimamo i preduzet ćemo sve adekvatne mjere i bit ćemo i jesmo i sada smo garancija bezbjednosti predsjednika RS - istakao je Karan.

MUP RS svakodnevno razmatra svaku bezbjednosnu situaciju koja se odnosi na moguće ugrožavanje bezbjednosti Dodik. Prošle godine, kaže Karan, imali su desetak napada različite vrste i upućenih prijetnji prema njemu. Spremni su da odgovore i na najnovije prijetnje hapšenjem.

- A to, što prijetite da ćete uhapsiti Milorada Dodika, prijete mi. Informacija, da su mi poručili, da ukoliko moje obezbjeđenje pruži njima otpor da će pucati u mene. Јa im kažem da ćemo pružiti otpor - rekao je Milorad Dodik.

Pokušaj prijetnje

- Svako ko se drzne da na bilo kakav protupravni način priđu predsjedniku RS, bit će eliminisan. U tom pravcu ne mogu da ugroze njegovu bezbjednost - poručio je ministar Karan.

Stručnjak za sigurnost Saša Mićin ne vidi razlog za hapšenje Dodika. Povezati ga ne može ni sa suđenjem u Sudu BiH, jer kaže, i po tom pitanju ispoštovao je sve pravne, ali i istražne procedure.

- Očito je to pokušaj neke vrste prijetnje ili dizanja temperature u nekom prostoru. Kada gledate, čisto sa pravne tačke gledišta, apsolutno je sve da kažem čisto i, s druge strane, ovog momenta ne vidim ni neki opravdani razlog bilo kakvog pokušaja, a da ne govorim takve vrste privođenja predsjednika RS - rekao je Saša Mićin, profesor Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci i direktor Instituta za bezbjednost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.