KRAJ SAGE

"Avaz" saznaje: Vlada FBiH u četvrtak donosi konačnu odluku o direktoru KCUS-a, dvije opcije na stolu

Nakon smjene Sebije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića, šefa SDA, UO KCUS-a je za v.d. direktora postavio doktora Alena Pilava

Avaz

M. Aš.

25.3.2024

Vlada FBiH trebala bi na sjednici u četvrtak donijeti konačnu odluku šta će biti sa imenovanjem generalnog direktora KCUS-a, nakon što je ministar zdravstva Nediljko Rimac odbio dati saglasnost da na ovu poziciju bude postavljen Ismet Gavrankapetanović, saznaje portal "Avaza".

Bio prvi

Naime, Gavrankapetanovića je na konkursu za direktora KCUS-a imenovao novi UO KCUS-a, kao prvorangiranog kandidata. Međutim, Rimac je odbio dati saglasnost za imenovanjem, zbog čega već mjesecima traje trakavica, kada će ova ustanova dobiti novog direktora na puni mandat.

Podsjećamo, nakon smjene Sebije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića, šefa SDA, UO KCUS-a je za v.d. direktora postavio doktora Alena Pilava.

Prema informacijama "Avaza", Vlada FBiH trebala bi na sjednici u četvrtak konačno prelomiti i zavšriti sagu zvanu KCUS.

Kako saznajemo, dvije opcije su na stolu. Ili će Vlada poništiti konkurs, raspisati novi, ili će donijeti odluku da za direktora bude imenovan drugorangirani kandidat, u ovom slučaju to je dr. Pilav. 

Za sada nije poznato hoće li pojedinci iz Trojke, prvensteveno NIP-a insistirati da se imenuje Gavrankapetanović.

Rimac je, naime, odbio dati saglasnost za imenovanjem Gavrankapetanovića jer je naveo da  aktuleni direktor Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš ne ispunjava uvjete.

Šta je naveo

Za ministra Rimca je sporan "certifikat o znanju iz zdravstvenog menadžmenta", a Gavrankapetanović je naveo da ima diplomu postidplomskog studija na Ekonomskom fakultetu iz oblasti zdravstvenog menadžmenta. 

Njegova odluka izazvala je pravu pometnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.