PROJEKTI

Alan Bajić, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, za "Avaz": Sarajevo povezujemo s više od 35 destinacija

Na listu strateških ruta uvrštene su i sve potencijalne rute iz Sjeverne Amerike – SAD i Kanade, kaže Bajić

Bajić: Saobraćat će 30 aviokompanija. Facebook

Alen Bajramovic

23.2.2024

Nakon što je usluge Međunarodnog aerodroma Sarajevo prošle godine koristilo 1.362.007 putnika rezultate poslovanja direktor Alan Bajić smatra izuzetno dobrim.

Brojne linije

U razgovoru za “Avaz” kaže da su tome doprinijeli napori uposlenih uloženi u unapređenje poslovanja, ali i brojne inicijative prepoznate od vlasti.

- Vlada KS je prvi put 2023. godine izdvojila sredstva za subvencioniranje aviokompanija, u cilju širenja mreže destinacija iz Sarajeva i za Sarajevo. Rezultat ove uspješne saradnje Vlade, Turističke zajednice KS i Međunarodnog aerodroma Sarajevo je uvođenje brojnih novih linija iz Sarajeva, i to već od početka marta - kaže Bajić.

Očekuje se da tokom ljetne sezone sa Sarajevskog aerodroma operira više od 30 aviokompanija, koje će povezivati glavni grad BiH s više od 35 destinacija.

- Na listu strateških ruta uvrštene su i sve potencijalne rute iz Sjeverne Amerike - SAD i Kanade, kao i destinacije iz Azije - Hong Kong, Singapur, Kina, Libanon, Japan, Indija, Indonezija, Malezija i Jordan - ističe Bajić.

Nova pasarele

Završen je niz projekata u kompleksu aerodroma, radovi na proširenju kapaciteta Terminala B, a započeti su i radovi na finalnoj fazi, čime će biti osigurano ukupno 19.000 kvadratnih metara.

- Izgrađeni su i objekt za administrativno osoblje, Operativni centar, nova trafostanica i kotlovnica, finalizirani su radovi na Salonu poslovne klase, kao i na Premium salonu poslovne klase, proširen je i moderniziran BHS sistem za upravljanje prtljagom. Okončana je i izgradnja tri nove pasarele s aviomostovima, finaliziran projekt proširenja platforme za nove četiri parking pozicije za avione - ističe Bajić.

Izgradnja novog terminala

U toku su nastavak modernizacije Terminala B, izgradnja novog terminala, pumpe za gorivo i laboratorijskog prostora za ispitivanje kvaliteta goriva i niz drugih sadržaja. Nabavljeno je najsavremenije vatrogasno spasilačko vozilo.

- U narednih pet godina u planu su radovi na rekonstrukciji poletno-sletne staze, izgradnja brze izlazne rulnice, produženje staze za 450 metara dužine u pravcu jugoistoka, čime će se omogućiti slijetanje i polijetanje svih vrsta aviona uz bolju funkcionalnost - kaže Bajić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.