DAN OSLOBOĐENJA

U Mostaru otvorena izložba "14. februar u foto zbirci Muzeja Hercegovine"

Gaštan-Bešo je podsjetila da su se 14. februara 1945. godine u Mostar prve probile jedinice 26. dalmatinske divizije

Sa otvorenja: Brojni posjetioci  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Meliha Smajkic

13.2.2024

Povodom 14. februara, Dana oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, danas je u Spomen-kući Svetozara Ćorovića, a u organizaciji Muzeja Hercegovine otvorena izložba pod nazivom "14. februar u foto zbirci Muzeja Hercegovine". Izložbu je priredila i otvorila viša kustosica Indira Gaštan- Bešo.

Muzej Hercegovine Mostar, inače, baštini i zbirku NOB-a, prikupljanu od njegovog osnivanja, 1950. godine sa područja cijele Hercegovine i šire regije.

Na ovogodišnjoj izložbi na 14 panoa prikazano je 60 autentičnih fotografija vojske i građana sa prvog mitinga i defilea u Mostaru, političke smotre i fotografije operacije oslobođenja Mostara iz fundusa Muzeja narodne revolucije iz Splita.

Usto, na panoima su i isječci iz novina o obilježavanju ovog datuma u vrijeme socijalističkog uređenja države.

Gaštan-Bešo je podsjetila da su se 14.februara 1945. godine u Mostar prve probile jedinice 26. dalmatinske divizije, a nešto kasnije i jedinice 19. dalmatinske i 29. Hercegovačke divizije. U drugom dijelu izložbe, pojasnila je, prikazane su godišnjice obilježavanja ovog datuma, kroz manifestacije, svečane sjednice.

- Tokom obilježavanja godišnjica u Mostaru su polagani kameni temeljci novih proizvodnih objekata, stambenih jedinica, pogona metalne, tekstilne, drvne industrije, označavani počeci izgradnje komunalne, zdravstvene i obrazovne infrastrukture u našem gradu- kazala je Gaštan-Bešo. Otvorenju izložbi su, uz građane Mostara, prisustvovali i učenici Šeste osnovne škole sa svojim nastavnicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.