GRAĐANI OPREZ

Zbog obilnih padavina i jakog vjetra upaljen narandžasti meteoalarm: Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu

Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode

Upaljen narandžasti meteoalarm. Facebook

H. J. I.

10.2.2024

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme. Kiša će padati uglavnom na području Hercegovine, Krajine, centralnom i jugozapadnom dijelu Bosne. Jače padavine se očekuju tokom noći na nedjelju. Na sjeveru, sjeveroistoku i istoku Bosne lokalno može pasti malo kiše. Vjetar umjeren i jak, sa olujnim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može padati kiša. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 9 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka oko 14 stepeni.

Narandžasti meteoalarm

FHMZ je upalio narandžasti meteoalarm zbog obilnih padavina i vjetra južnog smjera. Upozorenje je upaljeno zbog padavina za područje Hercegovine i jugozapad Bosne, dok je za vjetar južnog smjera alarm upalje širom Bosne i Hercegovine.

Alarm je za padavine na snazi od 10.2.2024. od 15:00 sati do 11.2.2024. do 21:00 sati, dok je alarm za vjetar na snazi od 10.2.2024. 00:00 sati do 11.2.2024. do 10:00 sati.

Prognozirana količina akumuliranih padavina se uglavnom kreće od 40 do 80 litara po metru kvadratnom. Lokano može pasti i više. Udari vjetra južnog smjera od 50 do 70 km/h. Na planinama i visoravnima do 90 km/h.

Upaljeno narandžasto upozorenje. FHMZ

- Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući - navode iz FHMZ-a.

Vrijeme narednih dana

U nedjelju u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Glavnina padavina je na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Prije podne sa jakim udarima. U poslijepodnevnim satima jugo će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17 stepeni.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama može padati i snijeg. Vjetar slab, u jutarnjim satima južnog smjera. Tokom dana vjetar postepeno mijenja smjer na sjever i sjeverozapad. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11 stepeni, na jugu zemlje do 14 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Usljed pogoršanja vremenskih prilika, koje će se postepeno širiti sa zapada, opšta slika će većim dijelom dana biti lošija. Neuobičajeno visoke temperature, padavine i južno strujanje, kod hroničnih bolesnika uzrokovat će jačanje tegoba. Moguće su reakcije u vidu glavobolje, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, razdražljivosti, nesanice. Poželjno je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.