REAKCIJE

Ambasadorica Švedske u BiH Helena Lagerlof za "Avaz": Čvrsto stojimo uz žrtve, sve akcije koje negiraju genocid duboko uznemirujuće

Sa žaljenjem je primila informaciju da je sastanak s rukovodstvom Memorijalnog centra otkazan, ali je i nakon toga odlučila da oda počast žrtvama

Helena Lagerlof. LinkedIn

Alen Bajramovic

7.2.2024

Zbog njenog sastanka s načelnikom Opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem direktor Memorijalnog centra u Potočarima Emir Suljagić jučer je odbio da se susretne s ambasadoricom Švedske u BiH Helenom Lagerlof (Lagerlöf). Dan nakon posjete ovom gradu ambasadorica Lagerlof kaže da je osnovni cilj njene posjete bio odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici.

Solidarno stojimo uz žrtve

- Stav švedske vlade, kao i moj, o ovom pitanju je isti – mi solidarno stojimo uz žrtve, preživjele i porodice koje tuguju za svojim voljenim. Švedska vlada kao i ja lično smo čvrsto ubijeđeni da su sve akcije i izjave koje umanjuju ili negiraju genocid u Srebrenici duboko uznemirujuće i protivne su temeljnim civilizacijskim vrijednostima. Ja bih ovu poruku također prenijela i djelatnicima Memorijalnog centra u Potočarima kao i moju duboku zahvalnost za nemjerljiv posao koji obavljaju na polju istraživanja i dokumentovanja i na njihovom doprinosu u očuvanju historije i suočavanju sa silama neznanja i mržnje koje uzrokuju genocid - ističe Lagerlof u izjavi za portal "Avaza".

Sa žaljenjem je primila informaciju da je sastanak s rukovodstvom Memorijalnog centra otkazan, ali je i nakon toga odlučila da oda počast žrtvama, jer to osjeća kao ljudsku, ali i obavezu diplomate i gošće u ovoj državi.

Pomirenje, mir i poštovanje

- Moj diplomatski protokol nakon posjete mezarju uključivao je sastanak s predstavnicima međunarodne zajednice koje imaju svoje terenske urede u Srebrenici, kao i s lokalnim izabranim političkim predstavnicima. Tokom ovih sastanaka podsjetila sam zvaničnike šta je svrha moje posjete, te na njihovu obavezu da potiču procese pomirenja, mira i poštovanja. Također, pozvala sam ih da se obavežu da kontinuirano rade na izgradnji bolje budućnosti za sve ljude koji žive na ovom prostoru - pojašnjava ambasadorica Švedske u BiH Helena Lagerlöf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.