DOM NARODA

Ništa od hitnog usvajanja: Tehničke izmjene Izbornog zakona vraćene u redovnu proceduru

Cilj je implementirati prijedloge iz Laktaša u izmjene Izbornog zakona

Dom naroda PSBiH. N. Šaljić

N. H.

31.1.2024

Hitno razmatrani Prijedlog SDA o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji se odnosio na integritet izbornog procesa, oborili su delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Umjesto toga zakon će se razmatrati u redovnoj proceduri. SNSD-ovi i HDZ-ovi delegati su prilikom rasprave obrazložili zašto smatraju da ovaj zakon mora ići u redovnu, a ne hitnu proceduru. Također, naglasili su da ponuđena rješenja nisu dovoljno dobra i da će u redovnoj proceduri to biti ispravljeno. 

Cilj je implementirati prijedloge iz Laktaša u izmjene Izbornog zakona, a Dragan Čović je kazao da je ovdje riječ o "pokušaju spašavanja izmjena zakona za koje mu je nezamislivo da su prošle Predstavnički dom". 

Koalicioni partneri su se na sastanku u Laktašima dogovorili da obore trenutni prijedlog, koji je predložila SDA nakon što je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) najavio da će nametnuni izmjene ukoliko se domaći lideri ne dogovore.

Po hitnoj proceduri prijedlog je prošao Predstavnički dom, ali je oboren u Domu naroda, te će se o ovim izmjenama razmatrati u redovnom postupku. 

U Laktašima su usaglašeni prijedlozi koalicionih partnera na državnom nivou s ciljem izmjene Izbornog zakona. Čović je, prema dogovoru, stranačkim šefovima dostavio Nacrt izmjena Izbornog zakona BiH, koji je sačinjen od ideja do kojih su došli na tom sastanku, a te prijedloge planiraju uputiti u parlamentarnu proceduru umjesto SDA-ovog ili kao dopuna njihovom prijedlogu. 

Međunarodna zajednica u BiH je kritikovala planove državne koalicije, kazavši da je u njihovim izmjenama Izbornog zakona ostavljen prostor za izbornu krađu te da se određenim prijedlozima jača politički interes u izbornom procesu, umjesto da bude smanjen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.