RAZGOVOR

Ministar privrede KS Zlatko Mijatović za "Avaz": Uvodimo dodatne aviolinije, iz Sarajeva će se moći i u Skandinaviju

Radi se na tome da bude uspostavljeno još barem pet dodatnih linija u ovoj godini. Novi programi koje donesemo bit će inovativniji i kreativniji

Aerodrom Sarajevo: Lijepe vijesti. Avaz / Vlada KS

20.1.2024

U razgovoru za "Dnevni avaz“ ministar Zlatko Mijatović ističe da Vlada Kantona Sarajevo (KS) ima namjeru, tokom svog mandata, u potpunosti iskoristiti svoje nadležnosti i raspoložive resurse kako bi unaprijedila poslovno okruženje u KS.

- Novi programi koje donesemo bit će inovativniji i kreativniji, dok ćemo programe koje namjeravamo provoditi i u narednoj godini unaprijediti na način da ćemo, pojednostavljenjem procedura apliciranja na javne pozive Ministarstva privrede KS, aplikantima olakšati put do ostvarenja prava na poticajna sredstva. Posebno mi je drago da će do kraja marta biti okončani radovi na prostoru u kojem će, u okviru JU Centar za napredne tehnologije, biti Centar za razvoj poduzetništva, koji uskoro počinje s radom.

Turistički centar

Ministar navodi kako će Sarajevo od 24. aprila dobiti barem deset novih aviolinija, a radi se na tome da bude uspostavljeno barem još pet dodatnih linija u ovoj godini.

- Namjera nam je u narednom periodu nastaviti s ovim aktivnostima, kako bismo Sarajevo povezali sa skandinavskim zemljama i pripremili uslove za uspostavu značajnog broja novih aviolinija od 2025. godine. U istoj sedmici kada nove aviolinije budu uspostavljene, u Skenderiji će biti održan i Sarajevo destination festival, koji će biti jedan vrhunski festival turizma. 

Mijatović: Brojne aktivnosti. Vlada KS

Naša zamisao je da se ovogodišnjim festivalom započne jedna lijepa praksa i da svake godine u aprilu Sarajevo bude regionalni centar turističkih dešavanja - ističe ministar.

Inovativna rješenja

Mijatović kaže i kako Zakon o javno-privatnom partnerstvu, koji je usvojen krajem prošle godine, nudi inovativna, multidisciplinarna pravna rješenja koja uređuju i preciziraju predmet javno-privatnog partnerstva. Osim toga, navodi kako je okončano i provođenje Programa razvoja male privrede za 2023. godinu.

- Niz javnih poziva, koji su provedeni po pojedinačnim programima, rezultirao je s 413 poslovnih subjekata s kojima su zaključeni ugovori po osnovu kojih su ostvarili pravo na dodjelu poticajnih sredstava u ukupnom iznosu od 5.739.369,99 KM. Zaključena su i dva ugovora o poslovnoj saradnji s komercijalnim bankama/partnerima za realizaciju kreditnih linija uz stopostotnu subvenciju kamatne stope, za šta je Kanton Sarajevo izdvojio ukupno 2.500.000 KM. To znači da je privrednicima stavljeno na raspolaganje približno 43,5 miliona KM kreditnih sredstava kod banaka partnera za koje je Ministarstvo preuzelo plaćanje cjelokupnog iznosa kamate - navodi Mijatović.

Uređenje Bjelašnice

- U saradnji s KJP ZOI '84, u prethodnoj godini realizovan je niz infrastrukturnih projekata koji su imali za cilj unapređenje cjelokupnog ambijenta na olimpijskoj Bjelašnici. Uređeno je dodatnih 40 posto skijaških površina, nabavljeno je 50 novih topova za osnježavanje, instalirano je 10 kilometara cjevovoda i pumpna stanica PS4. Noćno skijanje je prošireno na tri staze - zaključuje Mijatović.

Intenziviramo aktivnosti za uspostavljanje poslovne zone Doglodi, o kojoj već neko vrijeme govorim, a koja će biti najveća poslovna zona u Kantonu Sarajevo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.